eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Karadzic magát fogja védeni

Radovan Karadzic önmagát fogja védeni a hágai Nemzetközi Törvényszéken - közölte szerdán újságírókkal a volt boszniai szerb elnök ügyvédje. Svetozar Vujacic hozzátette, hogy az egykori boszniai szerb vezetőt otthonról néhány főből álló szakértői csoport fogja segíteni, amelynek ő is tagja, s már intézkedtek annak érdekében, hogy Bosznia és Hercegovinából megkapják az ehhez szükséges iratokat.

Az ügyvéd közölte, hogy a lehető legkésőbbi időpontban, tehát pénteken fogja benyújtani a Karadzic kiadatása elleni keresetét. Úgy vélte, hogy ezt az illetékes bírói testület elutasítja, s lehetséges, hogy a kiadatásra már a hétvégén sor kerül.

Külön a német Der Spiegel internetes változatának nyilatkozva Svetozar Vujacic azt is elmondta, hogy Radovan Karadzic a jövő év elején fel akarta adni magát, ugyanis akkor már nem Hágába került volna, hanem szerb bíróság elé, mivel a Nemzetközi Törvényszéknek december 31-ig minden még folyamatban lévő ügyet át kell adnia nemzeti bíróságoknak.

A boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökének testvére, a Belgrádban élő Luka Karadzic arról tájékoztatta a szerb sajtót, hogy testvére elégedett azzal, ahogy a börtönben bánnak vele. Tagadta, hogy éhségsztrájkot folytatna, miként az több híradásban szerepelt. Mint mondta, a félreértést fivére egyéni táplálkozási szokása okozta. Radovan Karadzic rendszeres időközönként néhány napos víz- és gyümölcsdiétát tart, majd visszatér a "normális" táplálkozáshoz.

Luka Karadzic elégedetten nyugtázta Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy kérni fogja Miroslav Lajcaktól, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjától, hogy adja vissza a Karadzic család tagjainak mozgásszabadságát.

A menekülőben lévő egykori politikus hozzátartozóitól - arra hivatkozva, hogy ne segíthessék a bujkálót - hónapokkal ezelőtt mindenfajta bírói döntés nélkül, pusztán a főmegbízott utasítására elvették a határátlépésre jogosító okmányaikat, s olyan ideiglenes iratokat kaptak, amelyekkel csak Boszniában mozoghatnak.

Milorad Dodik kedden este kijelentette, hogy Karadzic elfogásával megszűnt az ok, amely miatt korlátozni kell családja mozgását, s lehetővé kell tenni, hogy hozzátartozói még a kiadatás előtt meglátogassák a letartóztatottat belgrádi börtönében.

Azt is közölte, hogy a boszniai Szerb Köztársaság kormánya támogatást ad Radovan Karadzic családjának. Korábban ezt nem tehette, mert úgy értelmezték volna, mint a háborús bűnökkel vádolt menekülőnek nyújtott segítséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×