eur:
387.59
usd:
359.87
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Az egész halászflotta sztrájkba lépett Japánban

Történelmében először gyakorlatilag az egész japán halászflotta sztrájkba lépett kedden, hogy így csikarjon ki szubvenciókat a kormányból az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt. A halászok azt tervezik, hogy augusztustól két-három hónapra felfüggesztik a munkát, aminek következtében hiány alakulhat ki a tenger gyümölcseiből.

Az egynapos országos munkabeszüntetést, amelyben mintegy 200 ezer halászhajó vesz részt, támogatásáról biztosította a halászati szövetkezetek szövetsége és az iparág tizenhat másik egyesülete is.

A halászok azt tervezik, hogy augusztustól két-három hónapra felfüggesztik a munkát, aminek következtében hiány alakulhat ki a tenger gyümölcseiből.

Tokióban négyezer aktivista gyűlt össze a császári palotával és a kormányzati negyeddel szemben lévő parkban, helyi idő szerint 11 órakor pedig minden hajó bekapcsolta a szirénáit, hogy felhívja a figyelmet az akcióra.

A japán kormány jelezte: nem tud kedvezményeket biztosítani a halászoknak, mert a kőolajárak emelkedése az egész gazdaságot sújtja.

Az utóbbi négy és fél év alatt majdnem háromszorosára növekedett a hajók üzemanyagául szolgáló nehéz gázolaj ára Japánban. Idén 20-30 százalékkal magasabbak az üzemanyagköltségek, mint 2006-ban voltak.

Japánban viszonylag ritkák a sztrájkok. A halászok akciója fennakadásokat okozhat a szigetország számtalan éttermében, bár már a japánok is egyre kevesebb halat fogyasztanak. Ehelyett inkább húsételeket és könnyebben elkészíthető ételeket választanak.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×