eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vitatott fizetésemelések a BBC-nél: 235 milliót keres a vezérigazgató

Nagymértékű fizetésemelést kaptak a BBC ügyvezető igazgatói, miközben az utóbbi időben több botrány is beárnyékolta az etalonnak tartott brit közszolgálati médium hírnevét. A cégtől idén többezer alkalmazottat elbocsátottak. A vezérigazgató szerint a megemelt fizetések még mindig messze lemaradnak a rivális csatornák béreitől. Az ő fizetése amúgy nem emelkedett.

Átlag százezer fontos (30 millió forint) fizetésemelést kapott a BBC több vezetője is, miközben ebben az évben több botránya is volt a brit közszolgálati médiumnak, ahonnan nemrég bocsátottak el számos munkatársat.

Jana Bennettnek, akit egy, a királynőről szóló dokumentumfilm ajánlójának rossz szerkesztése miatt kritizáltak, 433 ezer fontról 536 ezer fontra, 24 százalékkal nőtt a fizetése.

Jenny Abramsky, a hang és zenei részleg leköszönő vezetője a közszolgálati szektorban kimagasló, 4 millió fontos végkielégítéssel távozik a cégtől, ráadásul az utóbbi időben 27 százalékkal, 329 ezer fontról 419 ezer fontra nőtt a fizetése.

Ashley Highfield technológiai igazgató fizetése pedig 107 ezerről a többszörösére, 466 ezer fontra nőtt, annak ellenére, hogy a BBC általa felügyelt honlapjára tavaly a tervezettnél 36 millióval többet költöttek.

Az infláció kompenzációján felül tehát Bennett és Abramsky is 42 ezres pluszfizetést könyvelhetett el a BBC éves beszámolója szerint. A vállalat tíz ügyvezető igazgatója együtt összesen 708 millió fontos, átlagosan 17 százalékos fizetésemelést kapott, ami 4,2 milliárdról 5 milliárdra emelte a BBC rájuk vonatkozó éves költségeit.

Ebben az évben a BBC több műsorát is elmarasztalták a nézők és hallgatók félrevezetéséért. Az esetek igazi súlyára egy belső vizsgálat után derült fény.

A vizsgálatot azután rendelték el, hogy egy, a királynőről készült dokumentumfilm beharangozójában félrevezető módon azt sugallták, hogy a brit uralkodó elviharzott egy fotózásról a Buckingham Palotában.

A nagymértékű vezetői fizetésemelések miatt igencsak feldühödtek a BBC alkalmazottjai, akik ebben az évben átlagban csupán 4 százalékos fizetésemelést kaptak. Ráadásul ebben az évben 2500 munkahely szűnt meg a cégnél, és olyan fontos területek költségvetését nyirbálták meg, mint például a hírek szerkesztőségéét.

Mark Thompson, a BBC általános igazgatója azzal védekezett, hogy a fizetésemelés arányos a megnövekedett felelősséggel. Hozzátette, hogy a rivális kereskedelmi csatornák, például a Channel 4 vagy az ITV hasonló pozícióban lévő vezetői nagyságrendekkel többet keresnek.

Állítása szerint a kérdéses esetekben érintett ügyvezetők 40 százalékos büntetésnek néznek elébe. Egyébként Mark Thompson az egyedüli a BBC vezetői stábjából, akinek nem emelkedett amúgy 816 ezer fontos (azaz 235 millió forintos) éves fizetése.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×