eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Összecsapott a rendőrökkel az oktatási reformok ellen tüntető tömeg

Chilei diákok és tanárok százai csaptak össze a könnygázt és vízágyút bevető rendőrséggel az ország fővárosában, Santiagoban, amikor a kormány oktatási reformja ellen tiltakoztak.

Chilei diákok és tanárok százai csaptak össze tegnap Santiagoban, a kormány oktatási reformja ellen tiltakozva. A rendőrség közlése szerint 150 embert, köztük 82 fiatalt tartóztatott le.

A rendőrséget kővel dobálták meg, ketten megsérültek.

A diákok és tanárok azt követelik, hogy a szocialista elnök, Michelle Bachelet vonja vissza azt a javaslatát a kongresszus elől, miszerint az állami iskolák költségvetését egy kormánybiztos felügyelné.

A tiltakozók szerint a javaslat nem oszlatja el a kétségeket afelől, hogy privatizálják az oktatást, és az intézkedés hátrányosan fogja érinteni a szegény diákokat az állami iskolák rossz finanszírozása miatt.

Jelenleg a közoktatás fönntartása az állam feladata, és a legszegényebbek gyermekei ingyen tanulhatnak. Ezt veszélyezteti a mostani javaslat - mondja a történelem tanár Luis Vicencio, a tiltakozás egyik vezetője. A reform nem veszi figyelembe a diákok és tanárok törekvéseit - teszi hozzá.

Az egyik tüntető fejsérülést szenvedett a vízágyúk használata következtében. Az utcán fekvő sebesültet doktorok látták el. Jaime Gajardo, a Chilei Tanárok Kollégiumának elnöke szerint négy professzor sérült meg az utcai összecsapásokban.

Folytatjuk a tiltakozást - mondja Arturo Martinez, Chile legnagyobb szakszervezeti szövetségének elnöke. Szervezete két napos általános sztrájkot tervezett, de még nem hirdette ki annak időpontját. Meg fogjuk akadályozni a reformot - jelenti ki.

A chilei elnök népszerűségi indexe a harmadára esett vissza a tervezett oktatási reform és a júniusban 17 százalékon tetőző infláció miatt. Már az előző hónapban is ezrek tüntettek a kétkamarás chilei parlament alsóháza, a szenátus által elfogadott tervezet ellen, melyet az továbbküldött a felsőháznak, a kongresszusnak.

A dél-amerikai országban kényes téma az oktatás. 2006 végén a diákok és a tanárok még azt követelték hasonló módon, hogy gyorsítsa fel a kormány a oktatási reformokat. Akkor az azonban még nem tartalmazta a jelenlegi, elutasított javaslatot.

2007 nyarán pedig több szakszervezeti tömörülés is azért vonult az utcára, hogy méltányosabb béreket és jobb életkörülményeket, magasabb szintű egészségügyi ellátást követeljenek. A rendőrség az akkori tüntetést is föloszlatta, mivel nem nem adott rá engedélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×