eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bezár az ékszerbolt, ahova besétált Martin Luther King gyilkosa

Mintegy 80 év után bezárják azt a nyugat-londoni ékszerüzletet, amit egy hónappal Martin Luther King meggyilkolása után ki akart rabolni a polgárjogi harcos gyilkosa. A rablót leszerelő házaspár további történetét most mesélte el először lányuk. A bolt helyén szendvicsüzlet nyílik.

Egy kalapos, esőkabátot viselő idegen fogott fegyvert egy ismeretlen nyugat-londoni ékszerbolt középkorú tulajdonosaira 1968 májusában. Az Isaacs házaspár nem hagyta magát. Kicsavarták a fegyvert a támadó kezéből, és leszerelték őt. A másnapi lapok hősnek kiáltották ki őket.

Most, hogy a bolt nyolcvan év után bezár ebben a hónapban, a felnyílt washingtoni aktákból kiderült: a támadó nem volt más, mint James Earl Ray, akit elítéltek Martin Luther King 1968. április 4-i meggyilkolásáért.

A házaspár lánya azt mondja: szüleiket rendszeresen támadták meg rablók, ez is csak egy ilyen nap volt Puddingtonban. Szülei halála után ő vitte tovább az üzletet. Hozzátette: szüleinek fogalmuk sem volt arról, kivel álltak szemben azon a napon.

A Rayt egy hónappal a félresikerült rablást követően, a Heathrow repülőtéren tartóztatták le. Otthon, az Egyesült Államokban ítélték el 99 évnyi börtönre Martin Luther King meggyilkolásáért.

Még soha, senkinek nem mesélték el azonban a történet folytatását - mondja az örökös. Tíz évvel később ugyanis megint igényt tartottak a házaspár szolgálataira. James Earl Rayt ugyanis kapcsolatba hozták John Kennedy 1963-as és Robert Kennedy ugyancsak 1968-as meggyilkolásával is.

Elsötétített ablakú limuzinok érkeztek házukhoz, hogy az Isaacs házaspárt a washingtoni repülőhöz vigyék. Mikor kikérdezték őket Washingtonban arról, mi is történt boltjukban, azt mondták: kis birkózásba keveredtek a támadóval.

Végül sosem sikerült bizonyítani, hogy James Earl Ray részt vett volna a Kennedyek elleni merényletekben. A paddingtoni ékszerbolt helyén pedig nemsokára szendvicsüzlet nyílik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×