eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Putyin fokozatos gázáremelést ígér

Az orosz kormány puha átmenetet biztosít a lakosságnak a földgáz hazai árának piaci szintre emelésében - ígérte kedden Vlagyimir Putyin miniszterelnök miután megbeszélést folytatott a Gazprom állami monopólium vezetőjével, Alekszej Millerrel.

Putyin szerint egyelőre még nem döntötték el, hogy meddig húzzák el az átmenetet. "Mindenesetre ezt egyelőre szabályozni fogjuk" - mondta.

Miller ugyanakkor arról beszélt, hogy évente 25 százalékkal fogják emelni a gáz oroszországi árát (amely ma ötödét teszi ki a piaci árnak), 2011 után is fenntartják az állami szabályozást, 2011. január 1-jétől kezdve azonban megfogalmazása szerint az exporttal azonos mértékű jövedelmezőséget kívánnak elérni a hazai piacon is.

A Gazprom vezetője azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben - az orosz ipar rohamos fejlődése nyomán - példátlan mértékben, több mint 25 milliárd köbméterrel nőtt meg a belföldi gázfogyasztás (ez nagyjából a Gazprom olaszországi szállításainak felel meg), s az egyre jövedelmezőbb belföldi szállítások növekedése megteremtette az export nagyon komoly konkurenciáját.

A megnövekedett igények kielégítésére, az orosz állami gázmonopólium idén 560, jövőre pedig 570 milliárd köbméterre készül emelni a kitermelést a tavalyi 548 milliárddal szemben. Emellett újabb lelőhelyeken készülnek megkezdeni a kitermelést, elsősorban Szahalin szigetén, tekintettel a térség gazdasági-szociális fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekre.

Importforrásaikat és világelső szállítási kapacitásaik hasznosítását is ki akarják bővíteni: ennek érdekében a közép-ázsiai beszerzések mellett tárgyalásokat kezdtek a gáznagyhatalomnak számító Algériával, szerdán pedig Líbiába utazik küldöttségük.

Ami a gázárak alakulását illeti, a Gazprom feje a Közép-Ázsiából beszerzett földgáz több mint kétszeres drágulásával számol 2009-re. (Türkmenisztán idén a második félévben ezer köbméterenként 150 dollárért adja a gázt, a Gazprom azonban a napokban ajánlotta fel, hogy jövő évtől az európai árakhoz közeli szinten is megvenné a teljes azeri és türkmén kitermelést.)

"A végfelhasználók számára a helyzet elég drámaian alakul - idézte Miller szavait az Interfax hírügynökség. - A mi előrejelzéseink szerint a közép-európai ár már 2008 végére meghaladja majd az ezer köbméterenként 500 dollárt."

Közlésének hatására a moszkvai tőzsdén azonnal megugrott a Gazprom részvényeinek árfolyama.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×