eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Balkáni nézeteltérések a Szocialista Internacionálé kongresszusán

Távozott a Szocialista Internacionálé athéni kongresszusáról Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt vezetője, tiltakozva az ellen, hogy a gyűlésen megjelent a kormányzati szerepre készülő Szerbiai Szocialista Párt első embere.

Elhagyta a Szocialista Internacionálé (SI) athéni kongresszusát Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetője, tiltakozva az ellen, hogy a gyűlésen megjelent Ivica Dacic, a kormányzó szerepre készülő Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetője.

Az SDP keddi közleménye szerint tiltakozásul Dacic jelenléte miatt, Lagumdzija távozott az athéni kongresszusról, és erről tájékoztatta az SI vezetőit.

Lagumdzija pártelnök - volt boszniai miniszterelnök - kezdeményezésére a bosnyák, a montenegrói, a horvát, a macedón, a szlovén és az albán szociáldemokraták összefogtak, hogy az SPS ne kaphasson semmilyen státust az SI-ben. Lagumdzija azzal érvelt, hogy a tagfelvétel előtt az SPS-nek el kell határolódnia minden háborútól, amelyet Slobodan Milosevic, a párt alapítója indított, de erre a szerbiai szocialisták nem hajlandóak.

Az SDP-nek és a balkáni rokonpártoknak szemlátomást nem sikerült eltántorítaniuk az SPS-t szándékaitól, a párt delegációja ugyanis "vendégként" megjelent az athéni kongresszuson, Ivica Dacic pártelnök pedig bejelentette, hogy az SPS szerdán benyújtja hivatalos tagfelvételi kérelmét az SI-be.

Az SPS-küldöttség Athénban tárgyalt több tagpárt képviselőivel, és meggyőződött arról, hogy a párt jelentős támogatottságot élvez az SI-be való felvételhez - mondta Dacic.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×