eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nézők közé lőtt a katona a kommandósok bemutatóján

Tizenhét sebesültje van annak a katonai bemutatónak, melyet a dél-nyugat franciaországi Carcassone városában tartottak vasárnap. A francia tengerészgyalogság 3. ejtőernyős ezredének egyik kommandós csoportja által végrehajtott túszszabadítási gyakorlat közben az egyik katona vaktöltények helyett éles lőszert használt. Hétfőn Nicolas Sarközy államfő is a tragédia helyszínére sietett.

Öt, egyenként húsz perces túszszabadítási bemutató gond nélkül lezajlott vasárnap, késő délután a rekkenő melegben, és a hatodik lett volna talán a leglátványosabb: a deszantosok azt mutatták be, amint egy gyors rohammal túszokat szabadítanak ki.

A fegyverek ropogni kezdtek, ám az egyik furcsán szólt, amitől a nézők földre vetették magukat, közülük tizenheten - két katona és 15 civil - már nem tudtak fölkelni.

Az eddigi vizsgálatok megállapították: a végzetes sorozatot leadó katona fegyverébe vaktöltény helyett éles lőszer került. A sebesülteket azonnal kórházba szállították, három felnőtt és egy három éves gyermek állapota még hétfőn is válságos volt.

Az éles sorozatot leadó katonát latartóztatták, a fegyvereket zárolták, de Benoit Royal ezredes, a szárazföldi haderő szóvivője szerint csaknem bizonyos, hogy baleset történt. Hozzátette ugyanakkor: azonnali vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy miként kerülhetett a katona fegyverébe éles lőszer.

A közvetlenül a tragédia után a helyszínre siető honvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: hét-nyolc éves tapasztalattal rendelkező, megbízható katonáról van szó, akinél semmilyen jel nem utal arra, hogy bármilyen pszichés zavarral küszködne.

Hétfőn Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre utazott, és "példás intézkedéseket" követelt a hadsereg vezetőitől. A baleset egyébként a lehető legrosszabbkor jön a francia katonai vezetés egy része számára.

Nem egészen két hete ugyanis névtelenség mögé rejtőző tábornokok és magas rangú tisztek egy csoportja nyílt levélben bírálta a köztársasági elnök által június 17-én bejelentett haderőreformot.

Nicolas Sarkozy akkor "sokkolónak" nevezte, hogy egy ilyen dokumentum elkészülhetett, a mostani súlyos baleset pedig váratlanul erős érveket ad a kezébe a haderőreform végrehajtására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×