eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ki figyel addig a mi tökkelütött pénzügyminiszterünkre?"

Érdekes vita borzolja az ausztrál közéletet: a gazdasági problémák közepette az ellenzék megkérdőjelezi, hogy a pénzügyminiszter miért vesz ki öthetes szabadságot, amely alatt egy veszélyeztetett állatfaj megmentéséért munkálkodik majd.

Hiába önálló kontinens, Ausztráliát sem kerülik el a világszerte tapasztalható gazdasági problémák: az infláció 1992 óta most a leggyorsabb, az alapkamat és az üzemanyagok ára pedig gyorsan növekszik.

A Kincstárat irányító (vagyis nagyjából a magyar pénzügyminiszternek megfelelő hatáskörű) Ken Henry ugyanakkor a közeljövőben öthetes szabadságot vesz ki, és ezalatt sem telefonon, sem e-mail-ben nem lehet majd elérni. A miniszter kihagy egy fontos jegybanki tanácskozást is.

Miután ez nyilvánosságra került, az ellenzék vitriolos támadást indított Ken Henry ellen. Az ellenzéki koalíciót irányító Brendan Nelson úgy fogalmazott: "Az infláció kihívást jelent, a kamatok mennek felfelé, az üzemanyagárak átütik a plafont, a megélhetés egyre nehezebb. Öt hét hosszú idő, és kicsit aggódom, ki figyel addig a mi tökkelütött pénzügyminiszterünkre?"

Ken Henry ugyanakkor nem gondolta meg magát, és kijelentette: a Kincstárban akkor sem áll meg az élet, ha ő éppen nincs jelen. A munkáspárti miniszterelnök kiállt beosztottja mellett, nevetségesnek minősítve a bírálatokat. Kevin Rudd közölte: a mindig keményen dolgozó miniszternek jár a szabadság.

A Kincstár vezetője szabadsága alatt önkéntesként az északi szőrösorrú vombat (a három vombat faj egyike) megmentésében segédkezik. Ezt a zömök, erős lábakkal és karmokkal rendelkező erszényest csak egy hajszál választja el a kihalástól, a vadonban mindössze 115 példánya él. A Queensland szövetségi államban lévő élőhelyét a ragadozókat távoltartó kerítés védi, a Ken Heryhez és feleségéhez hasonló önkéntesek pedig folyamatosan felügyelnek az állatokra.

"Õk tényleg a kihalás szélén állnak, óriás pandából például tízszer több él, mint belőlük" - hangsúlyozta a szenvedélyes természetvédő politikus.

A vitával valószínűleg a vombatok járnak a legjobban, hiszen az ügy rájuk irányította a figyelmet, így több önkéntes és adomány érkezik a megsegítésükre.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×