eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kapzsi orvosok miatt fertőződnek meg gyerekek

Egyre több kisgyermek fertőződik meg HIV-vírussal és lesz AIDS-es Közép-Ázsiában az egészségügyi rendszer anomáliái miatt.

Hőgutát kapott, így Dilfusa kórházba vitte kisfiát, Bekhruzbeket; nyolc hónappal később kiderült, hogy a kisfiú HIV-pozitív. A gyereket kezelő orvosok hamarosan bíróság elé állnak, a vád szerint ők a felelősek a fertőzésért.

A kirgizisztáni kórházakban az elmúlt években további 78 gyermek fertőződött meg a vírussal, három közülük már meghalt, és félő, hogy a közeljövőben újabb esetekre derül fény.

"A férjem elhagyott, most Oroszországban van. Aznap éjjel, amikor megjöttek a teszteredmények, mellettem feküdt az ágyban. Amikor véletlenül hozzáértem, belém rúgott" - emlékezett vissza Dilfusa. A húszas évei elején járó édesanya - 16 másik kirgiz nővel együtt - szoptatás közben ugyancsak megfertőződött a vírussal; senki sem szólt nekik, hogy így is szervezetükbe juthat a kórokozó.

Kirgizisztánban eddig összesen 14 egészségügyi dolgozót gyanúsítanak ilyen ügyben gondatlansággal, hűtlen kezeléssel és korrupcióval.

A problémát nemcsak az egyes orvosok hibái okozzák, megteszi a magáét az egészségügyi rendszer gyengesége is. A Szovjetunió fennállásának idején a szektort központilag irányították, a doktorokat megfelelően fizették, és nem volt hiány forrásokban.

Az utódállamok azonban már nem tudták finanszírozni a rendszert, sok orvos pedig - a jobb fizetés reményében - külföldön keresett állást. Most az egészségügy nem képes megküzdeni az új kihívásokkal, és hiába érkeznek külföldi segélyek, a struktúra átalakítása nélkül nem várható előrelépés.

Régiós probléma

Nemcsak Kirgizisztánban, hanem az egész régióban komoly gondot okoz, hogy omladozik az egészségügyi rendszer. Az orvosok Kazahsztánban is úgy próbálnak megélni, ahogy tudnak: sokszor feleslegesen írnak fel vérátömlesztést beteg gyerekeknek - amiért persze a szülőknek fizetni kell -, ám a vérkészítmény, amit kapnak, nem ellenőrzött.

Egy éve a simkenti bíróság 21 orvost talált bűnösnek, ők 70 csecsemőt fertőztek meg HIV-vírussal vérátömlesztés során. A fertőzött vér eredetét nem lehetett pontosan kideríteni, de lehetséges, hogy kábítószerhasználóktól származik. Három drogos is vallomást tett: azt állították, hogy rendszeresen adtak vért, pénzért.

A kormány állítja: ma már nem fordulhat elő ilyesmi, sokak szerint azonban sok eset még nem került nyilvánosságra.

Mostoha bánásmód

Siattról több mint egy éve derült ki, hogy HIV-fertőzött. A kicsit nagymamája, Salima nevelte, aztán amikor héthónapos korában egy térdsérülés miatt kórházba került, orvosa több vérátömlesztést adott neki. A kis család Simkent külvárosában egy szemétlerakó mellett él, ám szomszédaik még onnan is el akarják üldözni őket.

"Nagy botrány volt, amikor kiderült, hogy Siatt beteg, még verekedés is támadt. Ki akartak lakoltatni minket, a rokonaink legszívesebben letagadnának minket. Azt mondták, hagyjam magára a kicsit, hogy adjam árvaházba, de nem az ő hibája, ami történt. Erről az állam és az orvosok tehetnek" - fakadt ki a kisfiú nagymamája.

Siattnak egyetlen barátja van, Ruszlána, aki ugyancsak HIV-fertőzött. Rajta kívül még tizenöten élnek így Simkentben, azt azonban senki sem tudja, hogy országszerte hány gyerekről derül ki: a felelőtlen orvosok miatt menthetetlen.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×