eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szombaton átadják a Zágráb-Rijeka autópályát

Hétfőtől autópályán érhető el a tengerpart a horvát határtól Fiuméig. Az utat - amely a Gorski kotar hegységen keresztül vezet - 38 évig építették.

Az utazók hétfőtől autópályán haladhatnak a tengerpart felé a horvát határtól Fiuméig (Rijeka). Az utat - amely a Gorski kotar hegységen keresztül vezet - 38 évig építették.

Az autópálya teljes megépítése azért volt már sürgető, mert a régi utak alig tudták elvezetni a Kvarner-öbölbe és az Isztriára tartó autós forgalmat - írta a rijekai Novi List.

A hét végére arra számítanak, hogy több mint 160 ezer személygépkocsi tart majd a tengerpartra, mivel múlt szombaton 154 ezernél több járművet számláltak Luckónál. Ebből 93 ezer autó közlekedett a Rijeka - Zágráb autópályán, de 60 százalékuk Dalmácia felé vette az irányt, és mintegy 36 ezer kocsi ment a Gorski kotar hegységen át a Kvarner-öbölbe.

Szombat koradélután Delnice közelében lesz az ünnepélyes autópálya avatás Bozidar Kalmeta tengerészeti, közlekedési, és Marina Matulovic Dropulic környezetvédelmi, fejlesztési és építésügyi miniszterrel.

A sztrádát - nem hivatalos értesülések szerint - este 7 órától vehetik majd birtokukba az autósok.

A Rijeka - Zágráb autópályán az első kapavágást 1970-ben végezték el és a 146,5 kilométer hosszú pályát 2008. június 30-tól használhatják hivatalosan az autósok, bár még szeptemberig kisebb munkálatok lesznek a sztrádán.

A rijekai lap azt is megírta, hogy Golubinjaknál van a leghosszabb viadukt, 577 méter, és a leghosszabb alagút, a Sleme, amely 858 méter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×