eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb katasztrófa Csernobilban - csak az álhírek sugároznak?

Újabb, a csernobili atomerőműben bekövetkezett balesetről kezdtek terjedni hírek Ukrajnában, a hatóságok azonban cáfolatot adtak ki, álhírekről beszéltek, és részben az idegenforgalmi szezon megzavarását célzó provokációnak tudták be a történteket. A híresztelések kedd reggel kezdtek el terjedni.

Újabb, a csernobili atomerőműben bekövetkezett balesetről kezdtek terjedni hírek Ukrajnában, a hatóságok azonban cáfolatot adtak ki, álhírekről beszéltek, és részben az idegenforgalmi szezon megzavarását célzó provokációnak tudták be a történteket.

A híresztelések kedd reggel kezdtek el terjedni. A NEWSru.ua című internetes portál szerdai beszámolója szerint a szóbeszéd elsősorban a nyugati országrészben okozott pánikot, a lakosok tömegesen érdeklődtek telefonon a rendkívüli helyzetek minisztériumánál a "baleset" felől.

Volodimir Sandra, a tárca vezetője kategorikusan cáfolta az újabb csernobili baleset hírét. Hangsúlyozta, hogy a létesítményben teljesen nyugodt a helyzet. "Semmilyen baleset nem történt az (ukrán) atomerőművekben" - szögezte le.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom vállalatnál hasonló nyilatkozatot tettek. A vállalat tisztségviselői az ukrajnai idegenforgalmi szezon megzavarását célzó szervezett provokációnak tulajdonították a sugárzó anyagok szivárgásáról terjedő híreket. Úgy vélekedtek, hogy az álhírek terjesztése Ukrajna szomszédainak kedvez, ők azt akarják, hogy a turisták csak hozzájuk utazzanak - írta a Gyelo című lap.

Az egyik ukrán parlamenti képviselő - a csernobili erőmű volt igazgatója - az atomenergia felhasználásának ellenzőit vélte felfedezni a történtek mögött.

Az Energoatom szóvivője megjegyezte, hogy az erőművi balesetekről szóló híresztelések "az idő felmelegedésével évről évre" lábra kapnak. "Rendszerint nyugatról kezdenek terjedni, ahol a csehországi és a magyarországi atomerőmű található, majd simán átterjednek Ukrajnára, s végül az oroszországi volgodonszki atomerőműnél érnek véget" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×