eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elővigyázatosságból kitelepítik a "földrengéstó" körül élőket

Kedden éjszaka a hatóságok több mint 150 ezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból a délkelet-kínai Szecsuan tartományban kialakult Tangcsiasan földrengéstó alatti folyószakaszról, amelyet egy földcsuszamlás miatt áradás fenyeget.

A május 12-i földrengést követő földcsuszamlások következtében egy 752 méter magas természetes gát alakult ki és zárja el a Csian folyó vízutánpótlását Pejcsuan járásban. A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabb, naponta átlagosan egy méterrel nő a mesterséges tó vízszintje, jelenleg mintegy 150 millió köbméternyi víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket.

Bár a szakértők a hadsereg segítségével már mélyítettek egy vízlevezető árkot, de saját bevallásuk szerint június 5-e előtt nem képesek ezért annyira kiszélesíteni, hogy elég víz folyhasson el a tóból. A csatorna építésében hatszáznál több szakember és katona dolgozik folyamatosan, a vízszint azonban változatlanul emelkedik.

Összesen 35 ilyen tó alakult ki, de ezek közül a Tangcsiasan a legnagyobb. Ha a "földrengéstó" gátja átszakadna, akkor 33 településről 1,3 millió embernek kellene elhagyni otthonát. Ez ugyan a tó közvetlen szomszédságában fekvő Mianjang város helyettes polgármestere, Lin Hszin szerint kevésbé valószínű, de a lehető legrosszabbra is fel kell készülniük.

Ven Csia-pao kínai kormányfő a "földrengéstavak" biztonságosság tételét nevezte a legsürgősebb feladatnak.

A keddi hivatalos adatok szerint 67 183 ember halt meg a május 12-i, 7,9-es erősségű földrengésben, 20 790 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A sebesültek száma megközelíti a 362 ezret, öt millióan pedig földönfutóvá váltak.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×