eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megújítána az EU az együttműködést Oroszországgal

Az EU szeretné újjáépíteni Oroszországgal a viszonyt - így is értékelik a nyugati sajtóban azt, hogy a klub külügyminiszterei zöld utat adtak az EU-orosz alapszerződésről szóló tárgyalásoknak. Korábban a folyamatot Lengyelország és a balti államok potenciális vétója fékezte. A felek már júniusban találkoznak egy újabb csúcstalálkozón.

Dmitrij Medvegyev elnöki beiktatása új apropót kínál az Európai Uniónak az Oroszországgal fenntartott ellentmondásos viszony javítására - erre utal, hogy az EU-külügyminiszterek a fenntartásokat félretéve támogatták, hogy a felek folytassák a tárgyalásokat egy új, stratégiai megállapodásról. Az első lépést a júniusi, szibériai orosz-EU-csúcson teszik meg a felek.

Benita Ferrero-Waldner uniós külkapcsolati biztos azt mondta: olyan szerződést szeretnének, amely jogilag kötelező vállalásokat tartalmaz. Az új szerződés felváltaná a tavaly lejárt "partneri és együttműködési egyezményt", amelynek megújítása érdekében az utóbbi két évben, Vlagyimir Putyin egyre határozottabb külpolitikája és néhány keleti EU-tagállam ellenállása miatt nem történtek lépések.

Az orosz gazdasági lehetőségekben különösen érdekelt nyugati kormányok azonban szeretnének valamilyen megállapodást.

A Litvinyenko-gyilkosság miatt viszont a nagy tagállamok közül Nagy-Britannia is bekeményített Moszkvával szemben, és a majdani egyezmény részeként igazságügyi és jogi együttműködést is követel.

Az átfogó szerződés kitérne az energiaellátásra, az emberi jogokra és a kereskedelemre is. A Financial Times szerint viszont az EU feltételeket szab Moszkvának. Ahhoz köti az új egyezmény aláírását, hogy Oroszország lazítson a gáz- és olajvezetékek ellenőrzésén, és garantáljon nagyobb biztonságok a nyugat-európai befektetőknek - írja a gazdasági lap, az újságíró által látott bizalmas EU-dokumentumokra hivatkozva.

Az újság szerint ezt a feltételt Litvánia támasztotta, amely ezért cserébe hajlandó volt elállni a tárgyalások vétójától.

Annak ellenére, hogy Dmitrij Medvegyevtől nagyobb együttműködésre számítanak nyugaton, az új államfő első külföldi útja Kínába vezetett. Ez arra utalhat, hogy az új elnök "nyugatellenes" szövetségeseket keres - kommentálta a lépést a Guardian című brit lap.

EU- illetékesek hosszadalmas és nehéz tárgyalásokra számítanak Moszkvával. Oroszország EU-nagykövete viszont azt mondta: ő már 18 hónapja várja a megbeszéléseket, de eddig Brüsszelnek nem volt sürgős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×