eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jóváírást követelnek a fuvarozók a benzin adójából

Az utóbbi idők egyik legnagyobb üzemanyag-drágulás ellenes tüntetésére készülnek a brit fuvarosok. A tervek szerint kedden kamionok és teherautók százai árasztják majd el Londont, és lassítják a forgalmat. A fuvarozók az egyre dráguló benzinár adójából akarnak jóváírást kapni. Közben tüntettek az üzemanyagárak miatt Bulgáriában és Indonéziában is.

Jön a Konvoj Londonba - no nem, a hetvenes évek romantikus kamionos filmje, hanem a tiltakozó fuvarozók forgalomlassító menete. A tervek szerint kedden több száz tehergépkocsi bénítja meg a brit főváros forgalmát, majd később a szállítók egy petíciót is átadnak a miniszterelnöknek. Ebben azonnali jóváírást követelnek a benzin, dízel és gázolaj adójából.

A vállalkozók arra panaszkodnak, hogy az utóbbi hónapok folyamatos drágulásai nyomán sokan tönkremennek. A kormány közben tovább emelné az üzemanyag adóját, és a teherjárművek esetében közel kétszeresére nőne az útadó is.

Felmerült az is, hogy úthasználati díjat is bevezessenek. Ken Livingstone, a választásokon vesztes volt londoni főpolgármester például saját hatáskörben létrehozta az "alacsony emissziós zónát" a fővárosban, amely gyakorlatilag újabb adó volt magas CO2 kibocsátású teherjárművekre.

De nemcsak a kamionosok érzik az üzemanyagár emelkedést, hanem az egyszerű családok is - a brit benzinkutakon szinte minden nap változnak az árak. Sokan a hétfőt is magában foglaló mostani hosszú hétvégén érezték meg igazán a helyzetet, amikor az emberek hagyományosan hosszabb utakra indulnak.

Elégedetlenség több más országban is

Persze, nem Nagy-Britanniáról lenne szó, ha nem találnának valamilyen módon külföldi bűnbakot is. A kaminosok szerint az olcsóbb üzemanyaggal feltankolt külföldi fuvarozók veszélyeztetik a megélhetésüket.

A brit Közlekedési Minisztérium szerint tavaly rekordszámú külföldi kamion, több mint 1,7 millió jármű érkezett a szigetországba. Az Európai Parlament közben további nyitásra akarja kényszeríteni a brit fuvarozási piacot. A helyi fuvarozók ezért nem igazán vevők a szabad versenyről szóló gondolatokra.

A benzin miatti elégedetlenség máshol is tiltakozásra sarkallta az embereket. Franciaországban a halászok tartottak blokád alatt heteken át egyes olajlétesítményeket.

Bulgáriában a buszvezetők tüntettek, miközben alkalmazóik 10 százalékkal emelik a jegyárakat. Indonéziában a hétvégén az utcára vonultak a diákok amiatt, hogy a kormány drasztikusan, átlagban 25 százalékkal emelte az üzemanyagárakat. A tüntetők gumikat égettek, Molotov-koktélokat dobáltak és a hatóságok 100 embert letartóztattak. Az ázsiai országot emellett a rizs árának drámai megugrása is sújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×