eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Háborúra vágynak az ausztrálok

Az ausztrál katonák valódi akciókban akarnak részt venni Irakban. Az Irakba és Afganisztánba vezényelt ausztrál gyalogsági egységek "szégyellik", hogy másodrangú szerepre kárhoztatják őket és szívesen vennének részt harci feladatokban. A harcias katonák szerint az ausztrál hadsereget "megfertőzte az intézményes gyávaság".

Az Irakba és Afganisztánba vezényelt ausztrál gyalogsági egységek "szégyellik", hogy másodrangú szerepre kárhoztatják őket és szívesen vennének részt harci feladatokban, nemcsak védelmi és újjáépítési küldetésben - állítja egy korábban Irakban szolgáló ausztrál tiszt.

Jim Hammett őrnagy, aki korábban Kelet-Timorban, Szomáliában és Tongában részt vett katonai missziókban, az ausztrál hadsereg lapjában Egykor katonák voltunk (We Were Soldiers Once) címmel megjelent cikkében arról írt, hogy bajtársainak "szégyenének" oka, hogy az ausztrál hadsereget "megfertőzte az intézményes gyávaság".

Hammett szerint csupán "politikai retorika" volt John Howard korábbi ausztrál kormányfő kijelentése, mely szerint az amerikaiak vezette, terrorizmus elleni háborúban döntő fontosságú az ausztrál katonai részvétel. Éppen ezért hamisan csengenek az ausztrál egységnek szóló dicséretek is, miközben az amerikaiak mellett a britek és a kanadaiak valóban részt vesznek a harci cselekményekben.

Az őrnagy, aki jelenleg a canberrai vezérkari iskolán tanul, emlékeztetett arra is, hogy az ausztrál gyalogság nem vett részt nagyobb offenzívában a vietnami háború óta.

Ugyanebben a lapban egy másik Irakban szolgáló tiszt, Greg Colton kapitány arról panaszkodott, hogy romlott a katonák harci morálja, mert "távol tartották őket olyan frontvonalaktól, mint Bagdad belvárosa, Bászra vagy az afganisztáni Hilmend tartomány".

Ausztrália elkötelezett szövetségese az Egyesült Államoknak és elsők között küldött katonai egységeket az iraki háborúba. Jelenleg csupán 500 fős az Irakban állomásozó kontingens, amelyet várhatóan még az idén kivonnak a közép-keleti országból és amelynek csak védelmi és kiképzési feladatai vannak.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×