eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Dániában tilos a csador a bíróságon

Ismét dühös reakciókra számíthat Dánia a muzulmán fejkendő miatt kirobbant újabb vita miatt. A dán kormány közölte, hogy a bíráknak betiltják a vallásijelképek és öltözék viseletét. Bár a tilalom minden vallás képviselőire vonatkozik, a dániai muzulmánok úgy érzik: valójában őket akarja megzabolázni.Közben a dán közszolgálati média - talán az ügyet tompítandó - fejkendős szépségversenyt hirdetett meg.

Úgy tűnik, Európában Dánia kezd a Nyugat és az iszlám ellentétének jelképévé válni. A dán diplomácia azon gondolkodik, hogyan készüljön fel az újabb muzulmán ellenreakciókra, miután a kormány legutóbbi intézkedését sokan muszlimellenesként értelmezik.

A kisebbségben kormányzó kabinet számára fontos taktikai szövetséges, a Dán Néppárt nyomására ugyanis a kormány úgy döntött: betiltja a bíráknak a vallásra utaló jelképek és öltözék viseletét. Bár ez a feszületre és a zsidó kippára ugyanúgy vonatkozik, mint a muzulmán fejkendőre, utóbbi vallás hívei úgy érzik, őket pécézték ki.

A Néppárt nem is próbálta elkendőzni motivációját, és egy olyan poszterrel kampányolt a tilalomért, amelyen egy fekete csadorba öltözött, kezében kalapácsot tartó bírónő látható.

Csakhogy ne lehessen félreérteni a dolgot, Kristian Thulesen Dahl, a Néppárt elnökhelyettese közölte, hogy a párt "nagymértékben muzulmán-ellenes". "Az iszlám gyakorlata gondokat okoz a dán társadalomnak" - mondta.

Az eset azért is érdekes, mert a döntésre rábólintó Rasmussen miniszterelnök esetleg jelöltetheti magát az EU újonnan létrehozott elnöki posztjára.

Dániára 2005 óta már rájár a rúd a muzulmán világban. Akkor publikálták azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek egyike bombával a turbánjával ábrázolja a prófétát.

A szólásszabadság fontosabb

A karikatúrák támogatói szerint a szólásszabadság fontosabb, mint a vallási érzelmek, és különben is, "Dániát azért bántják, mert kis ország". Kurt Westergaard, az egyik karikatúra szerzője a múlt héten kapott munkájáért sajtódíjat Koppenhágában. Az elismerést egy a Szabad Sajtó Szövetséghez tartozó muzulmán vallású színész adta át neki, aki azt mondta: "nagyon büszke rá".

A fejkendő vita ezen a héten újabb bizarr fordulatot vett, amikor a dán közszolgálati média, a DR bejelentette: fejkendős szépségversenyt rendez. A nevezési feltétel az, hogy a versenyző 15 évnél idősebb és fejkendőt viselő lány, vagy nő legyen. A cél az, hogy úgymond "cool" és divatos muzulmán nőket találjanak. Az első öt helyezett ingyenes előfizetést kap a Muszlim Lány című magazinra is.

Visszatérve a politikára, a dán Néppárt abban a helyzetben van, hogy diktálni tud a kormánynak és meg tudja határozni a kisebbségi politikát. Így most arra készül, hogy az iskolákban és a kórházakban is betiltja a fejkendőt.

Egy felmérés szerint a dánok fele szerint helytelen a vallási jelképek használata a bíróságokon. Még többen gondolják azonban úgy, hogy a tanárok, ápolók és orvosok ne viselhessenek politikai feliratokat a ruhájukon, vagy szexuálisan provokáló öltözéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×