eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Clinton és Obama hallgat az egészségi állapotáról

Miközben az Egyesült Államok az elnökjelölt-választás lángjában ég, és szinte minden tud az aspiránsokról, arról a szavazóknak fogalmuk sincsen, milyen a Fehér házért csatázó politikusok egészségi állapota. A mindenkori elnök éves orvosi felülvizsgálatát nyilvánosságra hozzák - az elnökjelölt-aspiránsok ilyen adatait szigorúan védi a törvény.

Ha valaki repülőre ül, biztos lehet benne, hogy jó kezekbe kerül, hiszen a pilótáknak félévente kell részt venniük orvosi felülvizsgálaton. Arról azonban az embereknek fogalmuk sincs, milyen egészségi állapotban vannak az amerikai elnökjelölt-aspiránsok - jegyezte meg James Toole neurológus professzor, aki szerint a Fehér házért harcba induló politikusok esetében is szükséges lenne a fizikai, de főleg a mentális állapotukat felmérő vizsgálatra.

Most a legmagasabbra törő politikusokon múlik, mennyit tudatnak egészségi állapotukról a nyilvánossággal, több szakértő azonban úgy véli: ennek előfeltételnek kellene lennie ahhoz, hogy indulhassanak a Fehér házért, hiszen a szavazóknak joguk van tudni, nem kerülhetnek-e olyan állapotba, ami befolyásolja a működésüket.

Eddig egyedül a 71 éves John McCain, a republikánusok immár biztos jelöltje számolt be egészségi állapotáról - valószínűleg azért mert kora miatt - 71 éves - vele kapcsolatban merül fel leggyakrabban, hogy túl idős elnöknek.

McCain azonban az orvosai szerint jó egészségnek örvend, bár 15 éve kezelik bőrrákkal, és gyógyszert kell szednie magas koleszterin-szintje miatt, valamint a vesekövek kialakulásának megakadályozására.

Példa ugyanis van arra, hogy esetleg olyan ember kap bizalmat valamelyik pártkonvención, aki nem elég egészséges ahhoz, hogy elnök legyen.

Tsongas letagadta a betegségét

Paul Tsongas szenátor, például titokban tartotta, hogy a csontvelő-átültetés ellenére visszatért a non-Hodgkin limfómája, amikor 1992-ben elindult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Sőt, folyamatosan azt állította, hogy meggyógyult, így valódi egészségi állapotára csak akkor derült fény, amikor a kampánya véget ért.

Ha a párt szavazói őt választották volna a későbbi végső győztes, Bill Clinton helyett, akkor Tsonga hivatalban lévő elnökként lett volna kénytelen alávetni magát az újabb kezeléseknek, és halt volna meg néhány évvel később.

"De az sem biztos, hogy a beiktatást megérte volna. Ez igazi közéleti katasztrófa lett volna" - hangsúlyozta az esettel kapcsolatban Robert Gilbert, a bostoni Észak-keleti Egyetem politikatudomány-professzora.

Legalább tíz olyan amerikai elnök volt hivatalban, aki közben súlyos mentális zavarral küzdött - derült ki a Journal of Nervous and Mental Disease című amerikai szaklap 2006-os tanulmányából.

Woodrow Wilson (1856 - 1924), az Egyesült Államok 28. elnöke például, azt tartotta titokban, hogy három kisebb agyvérzése is volt korábban. Wilson 1919-ben azután egy újabb, ezúttal súlyos agyvérzést kapott, amelynek következtében a bal oldalára megbénult és a bal szemére megvakult. Így második elnöksége utolsó két évében szinte alig tudott dolgozni, kilenc hónapig egyáltalán nem volt képes kormányülést tartani.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×