eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Várkonyi László még feljuthat az Everest csúcsára - Klein Dávidnak fel kellett adnia

Várkonyi László a 8000 méteren lévő Déli Nyereg felé halad, és ott dönt arról, hogy folytatja-e a csúcstámadást. Klein Dávid tüdőgyulladása miatt korábban 7300 méterről fordul vissza. A hegymászó az InfoRádiónak elmondta: nagyon sajnálja, hogy ezzel rontotta társának az esélyeit. A hegymászó szerint ez a szezon rendkívül szerencsétlen volt: csupán egy mászó érte el oxigénpalack nélkül az Everest csúcsát, de lefelé összeesett és meghalt.

Magyar idő szerint hétfő délután négy órakor Várkonyi László még hatvanpercnyi járásra volt a Déli Nyeregtől. Itt a magyar hegymászó megpihen, és éjfél után elindul a Mount Everest tíz-tizenkét órányira fekvő csúcsa felé - mondta az InfoRádiónak Klein Dávid, aki immár az alaptáborból, rádión követi mászótársa mozgását. Klein, betegsége miatt, kénytelen volt feladni az expedíciót.

"Inkább a lelkem sajog, mint a testem" - jegyezte meg a magyar hegymászó, aki vírusos tüdőgyulladást kapott, így nem mászhatott tovább: 7300 méterről fordult vissza.

"Ez vis maior, amit nagyon rosszul éltem meg, mert úgy éreztem, szándékom ellenére cserbenhagyom Konyit (Várkonyi László beceneve - a szerk.), aki nagyon jó barátom, mászótársam. Nem volt könnyű dolog megfordulni, mert éreztem, hogy ezzel csökkentem az esélyeit" - tette hozzá Klein Dávid.

A magyar hegymászó hangsúlyozta: nem szabad leírni Várkonyi Lászlót, bár hátránnyal indul. "Nem volt felépítő időszakunk, ezért nincs négyes táborunk, így most cipeli magával a sátrat. Mindenképpen érthető, ha feladja ezt a csúcstámadást. Tudom, mert ismerem, hogy bölcsen fog dönteni" - mondta Klein Dávid.

A magyar hegymászó hozzáfűzte: ebben a szezonban csupán egyetlen embernek sikerült megmásznia oxigénpalack használata nélkül a Mount Everestet, ő azonban, a hírek szerint, a csúcsról lefelé tartva meghalt.Klein Dávidnak fel kellett adnia

Hasogatott a tüdeje, begyulladt a torka és hőemelkedése volt; mivel 7300 méteres magasságban ez már életveszélyes, Klein Dávidnak ismét fel kellett adnia a Mount Everest meghódítását. A hallhatóan rossz testi és lelkiállapotban lévő magyar hegymászó az 5300 méteren fekvő alaptáborból küldött hangüzenetet.

Nagyjából húsz nap késést könyvelhetünk már el: a kínai sportolók a hegy túloldalán felvitték a csúcsra az olimpiai lángot, az előkészületek és a mászás ideje alatt pedig semmit sem lehetett csinálni a hegyen. Ez rányomta a bélyegét az akklimatizációnkra: nagyon kemény, nagyon szigorú, és ennek megfelelően megerőltető akklimatizációs folyamatot kellett végigcsinálnunk május 13-ával kezdődően, ennek egyik következménye az lett, hogy egy közepesen erős köhögés végül egy vírusos tüdőgyulladássá alakult át nálam, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a mászást - mondta Klein Dávid.

Várkonyi László a hármas táborban maradt és egyedül is folytatja a csúcstámadást, bár, ahogyan az Klein Dávid üzenetéből is kiderül, ez talán élete legveszélyesebb vállalkozása.

Ebben a szezonban túl sok barátunk került közel a tragédiához vagy szenvedett balesetet - ez intő jel volt. Konyi (azaz Várkonyi László - a szerk.) jelen pillanatban egy nagyon kemény, elég halovány eséllyel kecsegtető, és nagyon is hősies, utolsó csúcstámadásra készül: ezekben az órákban éppen 7200 méterről 8000 méterre, a négyes tábor, a Déli Nyereg felé bandukol - magyarázta Klein Dávid.

Arra kérek mindenkit, hogy próbálja meg gondolatban bíztatni Konyit. Én az alaptáborból rádión kísérem a mozgását, és kívánom neki a legjobbakat - mondta a csúcstámadásra készülő hegymászó társa.

Hanganyag: Herczeg Zsolt és Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×