eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magasrangú orvosi kitüntetést kapott a volt SS-tiszt

Egy német orvosi szövetség legmagasabb kitüntetését kapta az egykori náci doktor, akit azzal vádolnak, hogy 900 beteg gyereket küldött a halálba a nácik eutanázia programjának keretében.

Hans-Joachim Sewering a második világháború kirobbanása előtt egy müncheni tuberkolózis klinikán volt orvos, de szemtanúk beszámolója szerint 900 olyan német katolikus gyereket segített praktizálása alatt a halálba, akik betegek és így a náci rezsim szerint értéktelenek voltak.

Sokan azok közül, akik a nácik eutanázia programjában részt vettek a második világháború kitörése előtt, később a haláltáborok vezetőivé, vagy a holokauszt magas rangú végrehajtóivá váltak.

Egyes feltételezések szerint a most 92 éves Sewering is aktív részese volt a náci halálgyárnak, ennek ellenére a háború után számos elismerésben részesült. Õ lett a Német Orvosok Szövetségének a vezetője, és 1992-ben a Világ Orvostudományi Szövetségének is az elnökévé választották, ám ezt a tisztséget nemzetközi nyomásra visszautasította.

Most újra az érdeklődés középpontjába került, miután a Német Belgyógyászati Szövetség a nemzeti egészségügyért tett szolgálataiért és az orvosi szakma függetlenségéért vívott harcáért magas rangú kitüntetésben részesítette. Indoklásuk szerint Sewering megérdemelte az elismerést.

Az orvos nem akar beszélni múltjáról, de annyit elárult: szociális okokból jelentkezett az SS-be, de tagadja, hogy részt vett a náci vezetőség eutanázia programjában.

Több zsidó szervezet is azt követeli, hogy a kitüntetett orvos ellen tömeggyilkosság vádjával indítsanak bűneljárást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×