eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Az amerikai autósok utolsó reménye

George Bush konkrét eredmények nélkül zárja izraeli utazását, körútja következő állomásán, Szaúd-Arábiában azonban azt reméli, sikerül valamit elérnie a növekvő olajárak kérdésében. Az amerikai elnök közben továbbra is azt mondja: meggyőződése, hogy lehetséges az izraeli-palesztin béke.

"Lehetséges a béke, amikor a fiatalok közösen gondolkodnak" - mondta izraeli fiataloknak George Bush, amikor látogatást tett a Bibliai Földek múzeumában. Ez volt a zsidó állam 60. születésnapja alkalmából tett látogatásának utolsó programja.

Az emelkedett szavak ellenére az izraeli-palesztin békefolyamatban egyelőre nincs elmozdulás, annak ellenére, hogy a Bush-kormányzat szerint az év végére létrejöhet az Izraelt elismerő, önálló palesztin állam. Ennek az is az oka, hogy az izraeli és a palesztin vezető támogatottsága is alacsony honfitársai körében, a Gázából kiinduló támadások, illetve izraeli részről az energiaszállítmányok visszatartása pedig szintén nem erősíti a felek között a bizalmat.

George Bush és az amerikai közvélemény is többet remél az elnök szaúdi látogatásától. Az elnököt Abdullah király fogadja majd Rijád közeli farmján - a hivatalos nyilatkozat szerint azért, hogy megemlékezzenek a hivatalos amerikai-szaúdi kapcsolatfelvétel 75. évfordulójáról.

Valójában azonban az elnök a benzináremelkedés miatt dühös amerikai autósok nevében kilincsel - azt szeretné elérni, hogy hagyományos szövetségese és a világ egyik legnagyobb olajexportőre növelje a kitermelést és ezzel segítsen lenyomni az árakat.

Egy hasonló kérést a szaúdiak januárban már elutasítottak. A magas energiaköltségek azonban egyre inkább bénítóan hatnak a George Bush szerint is "olajfüggő" amerikai gazdaságra. Ráadásul Szaúd-Arábia burkoltan elismerte: fel tudna lépni, mivel napi 11 millió hordó kitermelésére van kapacitása, miközben ennek most csak nyolcvan százalékát termeli ki.

Amerikai olajpiaci elemzők ettől a látogatástól sem várnak sokat, legfeljebb jelentéktelen gesztusokat. Anthony Cordesman, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének elemzője például azt mondta: "Nem világos, hogy mivel motiválhatnánk Szaúd-Arábiát. Nem tudjuk elhozni a békét a térségben. Nem szállítunk elég fegyvert. Nem tudjuk úgy formálni Irakot, ahogy a szaúdiak szeretnék. Gondokat kreálunk Irán-politikánkkal - és a piacot nem mi, hanem Kína, India és általában Ázsia irányítja".

Mások megjegyzik, hogy a szaúdi királyi család és George Bush is annyira népszerűtlen a szaúdiak körében, hogy a kormány nem fog látványosan kezdvező gesztust tenni. A korábban felhőtlen viszonyt szeptember 11. alaposan megtépázta. Washington ugyanis a szaúdiakat hibáztatta a szélsősések megerősödéséért, amit a sivatagi királyságban nem vettek jó néven.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×