eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Földrengés: 15 ezer halott, 25 ezren még a romok alatt Kínában

Az Új Kína hírügynökség legfrissebb közlése szerint a Kína délnyugati részét sújtó, a Richter-skála szerint 7,9-es erősségű földrengésben 14 866 ember vesztette életét. A hírügynökség szerint több mint 25 ezren vannak még a romok alatt, további 14 ezret pedig eltűntként tartanak nyilván.

A földrengés után ötven órával szabadítottak ki a romok alól egy állapotos asszonyt a kínai Szecsuán tartományban. Az épségben kimentett, 34 éves kismama a nyolcadik hónapban van - közölték szerdán a mentőegységek, további részletek egyelőre nem ismeretesek.

Az Új Kína hírügynökség eközben arról is beszámolt, hogy a tartomány egyik iskolájában 178 gyerek halt meg a hétfői földmozgásban. A diákok éppen aludtak, amikor a kétemeletes oktatási intézmény összeomlott a Szecsuán északi részén fekvő Csingcsuan városban. Százharminckilenc tanuló megmenekült, 23 társuk eltűnt.

Mienjang városban szerdán az előző napi 3629-ről 5430-ra nőtt a halottak száma. Több mint 18 ezren eltűntek, feltehetően még mindig a törmelékek alatt vannak.

Pejcsuan térségben épségben sikerült kimenteni a romok alól egy hároméves kislányt is, aki több mint 40 órán át feküdt szülei holtteste alatt. A sérült kislányt felkereste Ven Csia-pao miniszterelnök, aki a helyi médiában nagy terjedelemben tálalt körutat tesz a katasztrófa sújtotta területen.

Látogatása kettős célt szolgál: megnyugtatni a közvéleményt, hogy a kormány segítséget nyújt a bajbajutottaknak, és bizonyítani, hogy Peking kész vendégül látni az augusztusi olimpiai játékokat. Ven szerdán közölte, hogy összesen százezer rendőr és katona vesz részt Kína délnyugati részén a mentésben.

Az olimpiai váltófutás szerdai szakasza a délnyugati Zsujcsin városban egyperces csenddel kezdődött a földrengés áldozatainak emlékére.

XVI. Benedek pápa szerdán arra kérte a katolikus hívőket, hogy imádkozzanak "Szecsuán és a szomszédos tartományok lakosságáért".

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×