eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Clinton nyert Nyugat-Virginiában, és nem adja fel

Az Egyesült Államokban Hillary Clinton nyerte az előválasztást Nyugat-Virginiában: a volt first lady az eddigi adatok szerint 65-28 arányban vezet Barack Obamával szemben. Egyre több szakértő véli úgy, hogy Hillary Clinton elvesztette a versengést, de a szenátor kijelentette: a küzdelem még nem ért véget.

Hillary Clinton könnyedén győzött a keddi előválasztáson Nyugat-Virginiában. A volt first lady 65-28 arányban vezetett a szavazatok 54 százalékos feldolgozottsága mellett riválisával, Barack Obamával szemben. John Edwards is hét százalékos támogatottságot kapott, noha hónapokkal ezelőtt visszalépett a versengéstől.

A két szenátor között még mindig nem dőlt el, melyikük vehet részt a Demokrata Párt jelöltjeként a novemberi amerikai elnökválasztáson.

"A küzdelem még nem ért véget. Eltökéltebb vagyok, mint valaha, hogy folytassam a kampányomat addig, amíg nem nyilvánít véleményt minden szavazó" - jelentette ki győzelmi beszédében Hillary Clinton.

A volt firts lady szerint nem kell azért befejezni a küzdelmet, mert meredek út vezet a hegycsúcsra. "Én vagyok a legerősebb jelölt" - szögezte le, és emlékeztetett arra is, hogy 1916 óta egyetlen olyan demokrata jelölt sem jutott be a Fehér Házba, aki nem nyert Nyugat-Virginiában.

A keddi forduló eredményét értékelve a Los Angeles Times megállapította: a nyári jelöltállító konvencióra mindössze 28 elkötelezett delegáltat nyújtó Nyugat-Virginiában aratott győzelem lelassíthatja, de már valószínűleg nem állíthatja meg Barack Obama magabiztos menetelését a jelöltség felé. A delegátusokat arányosan osztják ki a két aspiráns között, de a verseny állását az sem befolyásolta volna érdemben, ha mind a 28-at Clinton kapja.

Barack Obama - aki szinte nem is kampányolt az államban, csak egy rendezvényen vett részt - kedd este Missouriban azt hangoztatta: a demokraták, a függetlenek és a republikánusok új többségét kell létrehozni, mert nem engedhető meg újabb négy év George Bushból. Ezzel arra utalt, hogy szerinte nem lehet elnök John McCain, a republikánus jelöltség várományosa, akit sok demokrata harmadik Bushként emleget.

Az ABC News hírcsatorna becslése szerint Obamának 1883, Clintonnak 1707 delegátusa van a jelöltállító kongresszusra a jelöltséghez szükséges 2025-ből. A demokrata előválasztásokból mindössze 3 hét, 5 megméretés, 189 kiosztandó delegátus maradt; a következő fordulót jövő kedden tartják Kentuckyban és Oregonban.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×