eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A miniszterelnök szerint bűncselekmény az indokolatlan áremelés

A szlovák miniszterelnök bűncselekménynek akarja minősíteni az árak indokolatlan emelését. Robert Fico határozott harcot indított az euró bevezetésével kapcsolatos esetleges spekulatív áremelés ellen.

A szlovák miniszterelnök szavai szerint törvény mondja majd ki, hogy amennyiben az euróra való átállás miatt a kereskedők haszonszerzés céljából indokolatlanul magas árat szabnak meg, bűncselekményt követnek el. Fico ezt a köztársasági elnökkel, Ivan Ga¹paroviècsal folytatott tárgyalás után jelentette ki, hozzátéve, a kormány valószínűleg ősszel fogadja majd el az erről szóló törvényt.

Az euró 2009-es bevezetése miatt Szlovákiában sokan az árak növekedésétől tartanak. A megkérdezettek csaknem kétharmadának komoly aggályai vannak a közös európai pénznem bevezetése miatt

Az euró bevezetése kapcsán a miniszterelnök ismét bírálta az ellenzéket. Fico szeretné, ha a politikai pártok konszenzussal egyeznének meg az euró-kampány menetéről, hiszen a közös európai valuta bevezetésének tervét még 2005-ben, a Dzurinda kormány idején hagyták jóvá, tehát ők csak folytatták a munkát. Sajnálatát fejezte ki, hogy az emberek olyan keveset tudnak az euróról, de egyáltalán az EU-ról is.

A miniszterelnök ismételten hangsúlyozta: Szlovákia arra fog törekedni, hogy a koronát az euróhoz képest a lehető legerősebb árfolyamon rögzítsék, ami által csökken az inflációs nyomás. Hozzátette, hogy a kormány azt követően indítja el erőteljes információs kampányát, hogy hivatalosan bejelentik Szlovákia csatlakozását az euró-zónához.

Az ellenzéki bírálattal kapcsoltban Fico hangsúlyozta: hasznosnak tartaná, ha valamennyi politikai párt egyetértene az euró januári bevezetésével, és erről egy közös nyilatkozatot írnának alá.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×