eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Munkába állt a "bábelnök"

Szerdán letette az esküt az új orosz elnök, Dmitrij Medvegyev, aki Vlagyimir Putyint váltja az államfői poszton. Azonban még az orosz közvélemény sem gondolja, hogy az új fiatal vezető elődje utasításai és jóváhagyásai nélkül, önállóan fogja irányítani a nagyhatalmat. Az új orosz elnök hivatalba lépése utáni nyomban Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre.

A Kreml harangjai új korszakot jeleztek szerda délben, amikor ünnepélyes keretek között beiktatták a március 2-án elnöknek megválasztott Dmitrij Medvegyevet, aki 114 év óta a legfiatalabb vezető lesz Moszkvában.

A 42 éves államfő azonban nem tud kilépni elődje, Putyin árnyékából. Első elnöki tette például az lesz, hogy miniszterelnökké nevezze ki patrónusát, így lehetővé válik, hogy Putyin továbbra is a hatalomban maradjon.

A beiktatási ceremónia és az eskütétel 2400 vendég előtt zajlott a Kreml palotában, ahol először Putyin mondott beszédet, mielőtt átadta volna az elnöki tisztséget utódjának.

Az eskütétel előtt Vlagyimir Putyin rövid beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: a legfontosabb a már kijelölt és igazolt fejlesztési irány folytatása. "Voltak problémák és hibák, de komoly konkrét eredményeket értünk el, új életet teremtettünk, s ma az új feladatokat már 20-31 évre tűzzük ki" - mondta.

Több elemző ezt szimbolikus mozzanatnak értékeli: Putyin ez előtt is, és ez után is kontroll alatt tartja a hatalmat. Így vélekedik az oroszok többsége is: a legújabb közvélemény-kutatás szerint a lakosok kétharmada úgy véli, hogy Medvegyev Putyin bábjaként fog elnökösködni a Kremlben.

Az új elnök az eskü után mondott beszédében hangsúlyozta az állampolgári és gazdasági jogok, valamint a szabadságjogok erősítésének fontosságát, a lehetőségek megteremtését a szabad és önmagukért, valamint az ország felvirágzásáért felelősséget vállaló állampolgárok kibontakozásához. Különösen fontosnak nevezte a jogi nihilizmus felszámolását, és hangsúlyozta: el kell érni a törvény tiszteletét. A jog szerepe alapvető, a jogrendszer érettsége és hatékonysága fontos feltétele a gazdaság és a társadalom fejlődésének, a vállalkozások támogatásának és a korrupció elleni harcnak, de erősíti Oroszország szerepét a nemzetközi porondon is.

Medvegyev rámutatott, hogy az elmúlt nyolc évben szilárd alap jött létre a jövendő fejlődéshez, ki kell használni ezt a rendkívüli lehetőséget a modernizáláshoz, a technológiai és szellemi fejlődéshez, s ebben együtt kell működni a civil társadalommal, a politikai és gazdasági erőkkel. Végül köszönetet mondott Vlagyimir Putyinnak a támogatásért, s reményét fejezte ki, hogy erre a jövőben is számíthat.

Az új orosz elnök hivatalba lépése utáni nyomban Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre. Az állami duma a javaslatot a tervek szerint csütörtöki ülésén vitatja meg.

Medvegyev egyébként az első olyan orosz vezető, akinek nincs kapcsolata a Kommunista Párttal, vagy az egykori KGB-vel. Putyinnal Szentpéterváron találkozott, ahol 17 évvel ezelőtt együtt dolgoztak a helyi tanácsban. 2002-ben ő lett a legnagyobb orosz gázipari cég, a Gazprom vezetője, 2005-ben pedig Putyin első miniszterelnök-helyettessé nevezte ki. Várhatóan a Gazprom élén a jelenlegi kormányfő, Viktor Zubkov fogja váltani Medvegyevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×