eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68422.58
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Korrupció gyanúja miatt lemondott a miniszterelnök

Benyújtotta hivatalosan lemondását kedden Bertie Ahern ír miniszterelnök, amint ezt már a múlt hónap elején bejelentette. A konzervatív kormányfő korrupció gyanújába keveredett.

Az 56 éves, konzervatív kormányfő, aki 11 éve tölti be tisztségét, és háromszor nyert választást, a lemondólevelet este adta át Mary McAleese államfőnek. Utóda Brian Cowen eddigi pénzügyminiszter lesz, aki szerdán átalakítja meg a kormányt.

Ahern április 2-án jelentette be, hogy lemond, mert korrupció gyanújába keveredett, és vizsgálatot indítottak ellene. Bár ő tagadja, hogy bármilyen törvénybe ütköző cselekedetet elkövetett volna, a lemondás mellett döntött, mert - mint hangsúlyozta - nem akarja, hogy a személyével összefüggésbe hozott botrány befolyásolja az ír belpolitikát - politikai megfigyelők szerint főként a Lisszaboni Szerződés ügyében júniusban tartandó népszavazás kimenetelét.

Ahern utolsó hivatali napját Ian Paisley északír kormányfő társaságában töltötte, akivel együtt felavatott egy turisztikai központot a Dublintól északra, a Boyne folyó mellett, 1690-ben lezajlott történelmi ütközet színhelyén, ahol a protestánsok legyőzték a katolikusokat. Ezt a győzelmet az északír protestánsok minden évben megünneplik.

Paisley, a protestáns Demokratikus Unionista Párt vezetője is bejelentette már, hogy hamarosan távozik hivatalából. A 82 éves északír miniszterelnök várhatóan júniusban nyújtja be lemondását.

Bertie Ahern legnagyobb - Tony Blair volt brit miniszterelnökkel együtt elért - politikai vívmánya az 1998-ban aláírt nagypénteki egyezség volt, amely megteremtette az észak-írországi felekezeti polgárháború lezárásának alapjait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×