eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A kancellár álmai beteljesülnek

A háború utáni Németország nyolc kancellárja közül Angela Merkel a harmadik, aki az aacheni Károly-díjban részesült - emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hasábjain Georg Paul Hefty, a tekintélyes konzervatív napilap magyar származású politikai szemleírója.

A német kancellár politikai pályáját méltatva Hefty úgy vélte, hogy a mostani kitüntetéssel Merkel újabb álma teljesült. Az első álom beteljesülése akkor történt meg, amikor a Hamburgban született, majd az egykori NDK-ban felnevelkedett, a kereszténydemokrata unióhoz 1990-ben csatlakozott Angela Merkelt 2005 őszén kancellárrá választották, s olyan elődök nyomába léphetett, akik fiatalkori eszményképei voltak. Ennek kapcsán a cikkíró Konrad Adenauerre és Helmut Kohlra utalt, akiket a kancellár köztudottan példaképeinek vall.

Georg Paul Hefty ugyanakkor egy "még szebb" álom teljesüléseként méltatta az aacheni kitüntetést, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt évtizedekben Konrad Adenauer, majd az egység kancellárja, Helmut Kohl kapta meg a Károly-díjat. Ezzel összefüggésben a FAZ elemzője úgy ítélte meg: mindebben nemcsak az a szép, hogy Merkel ezen a téren is Adenauer és Kohl nyomdokába léphetett, hanem átvitt értelemben az, hogy immár őt is velük "egyenrangúnak" említik.

A díj odaítélésének - mint Hefty fogalmazott - rendkívül fontos kritériumai vannak. Az aacheni kuratórium tagjai pontosan tudják, hogy az európai politikusok közül ki az, aki vagy a közelmúltban, vagy pedig hosszú időn keresztül hozzájárult Európa és az európai egyesülés erősítéséhez. S ennek érdekében válságos helyzetekben közvetítői szerepet vállalt, ahogy ezt az európai alkotmány megmentése érdekében több alkalommal Merkel tette. A jelenlegi kancellárt Hefty ebből a szempontból Helmut Kohl valódi örökösének nevezte, emlékeztetve arra, hogy a volt kancellár annak idején Merkel "tanítómestere" is volt.

A Károly-díjról döntő zsűrit a FAZ szerint ugyanakkor erősen meghatotta Angela Merkelnek az a közelmúltban elhangzott kijelentése is, amely teljes mértékben egybecsengett az aacheni kuratórium meggyőződésével. "Egyedül az állampolgárok képesek arra, hogy lélekkel töltsék meg a legfőbb európai gondolatot, az egység a sokszínűségben alapgondolatát" - idézte a FAZ az ominózus kijelentést

Az elemző annak a nézetnek adott hangot, hogy a tavalyi német uniós elnökség idején Angela Merkel valóban mestermunkát végzett. Az alkotmányos szerződésnek a francia és a holland referendum nyomán bekövetkezett kudarca után mégis csak sikerült meggyőznie az uniós tagállamok kormányait és a polgárokat arról, hogy az EU cselekvőképességének fenntartására az egyetlen megoldás az alkotmányos szerződés legfőbb elemeinek megőrzése.

Hefty szerint az 54 éves Angela Merkel európai elkötelezettsége, illetve az európai eszméért való lelkesedése már-már erősebb, mint elődeié volt. Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett: miután Adenauer 1954-ben Károly-díjat kapott, még kétszer újraválasztották, mint ahogy az 1988-ban kitüntetett Kohlt is ezt követően még kétszer választották meg. "Németország megbecsüli európai gondolkodóit" - írta ennek kapcsán Georg Paul Hefty.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×