eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tiltakoznak a magyarok a készülő szlovák oktatási törvény ellen

Egyre erőteljesebben tiltakoznak a szlovákiai magyar kisebbségi szervezetek a készülő oktatási törvény ellen. A civil szervezetek nem zárják ki eszközként a sztrájkot vagy a tanítás bojkottját sem.

A szlovákiai magyar civil szervezetek, közöttük a Csemadok és a pedagógus szövetség képviselői közös pozsonyi sajtóértekezleten összegezték a törvénnyel szembeni fenntartásaikat.

Szigeti László volt oktatási miniszter, az MKP alelnöke főleg azt nehezményezte, hogy az oktatási tárca heti nyolc óráról hatra csökkentené a magyar nyelv és irodalom oktatásának eddigi óraszámát, és ugyanennyi órában oktatnák a szlovák nyelvet és irodalmat.

A nemzeti kisebbségeknek elemi joguk, hogy a demokratikus szabályoknak és az európai szokásrendnek megfelelő módon, a saját anyanyelvükön szerezhessék meg az ismereteket - hangsúlyozta az MKP alelnöke.

Eddig bevált az engedetlenség

Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke jelezte, hogy amennyiben a szlovák kormány nem tartja be a status quót, és nem módosít az oktatási törvényen, a civil szervezetek készek tiltakozó nagygyűléseket szervezni Dél-Szlovákia nagyobb városaiban.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége helytelennek tartja, hogy az iskolaügyi minisztérium nem vette figyelembe a magyar pedagógusok észrevételeit a jogszabály megalkotásakor. A szlovákórák tervezett növelésével kapcsolatban a pedagógusok leginkább azt kifogásolják, hogy az alsó tagozatban, már az első osztályban növelnék az óraszámot - akkor, amikor a gyerekeknek írni és olvasni kell megtanulniuk.

A jelen lévő szervezetek képviselői bejelentették: megalakult az országos koordinációs tanács, amely a polgári engedetlenség formáit tekintetbe véve fogja eldönteni, hogyan tiltakozzanak majd az új oktatási törvény ellen, amennyiben arra szükség lesz. Az a céljuk, hogy a jogszabály ne kerüljön a parlamentbe vitára, hanem azt dolgozza át az iskolaügyi minisztérium.

A szövetségek vezetői emlékeztettek: a szlovákiai magyar oktatási jogok súlyos korlátozására a rendszerváltozás előtt és után egyformán voltak hatalmi kísérletek, amelyekkel eredményesen csak az engedetlenség eszközeivel sikerült szembeszegülni. Legutóbb a 90-es évek derekán, az akkor Meciar kormány idején tiltakoztak a magyar szervezetek a kisebbségi iskolák elleni lépések miatt.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×