eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az amerikai alelnök kiállt a palesztin állam létrehozása mellett

Dick Cheney szerint "már rég" létre kellett volna hozni a palesztin államot. Az amerikai alelnök erről a ciszjordániai Rámalláhban beszélt vasárnap, miután találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Az amerikai politikus szerint ugyanakkor "kárt okoznak a palesztin népnemzeti törekvéseinek" az Izrael elleni támadások. "A terrorizmus és a rakéták nemcsak ártatlan civileket ölnek meg, de a palesztin nép legitim törekvéseit és reményeit is" - mondta Dick Cheney.

A politikus hangsúlyozta: a béke megteremtéséhez mindkét félnek fájdalmas engedményeket kell tennie. Elszánt fellépésre lesz szükség azokkal szemben, akik megszállottan ragaszkodnak az erőszakhoz, és elvitatják a másik féltől a létezéshez való alapvető jogot is - mondta egyebek között az alelnök.

Szavai szerint az Egyesült Államok kész segíteni a palesztinokat egy stabil, a terrorizmus ellen fellépő demokratikus rend létrehozásához szükséges infrastruktúra megteremtésében.

Mahmúd Abbász úgy vélekedett: a palesztin területen létrehozott zsidó telepek bővítése, a palesztinok mozgásszabadságát gátló, a palesztin gazdaságnak károkat okozó izraeli katonai útzárak alkalmazása és a palesztin településeken végrehajtott izraeli rajtaütések sorozata áll az előrelépés útjában.

Az elnök hozzátette: elítéli ugyanakkor azokat is, akik rakétákat lőnek ki Izrael területére a Gázai övezetből. Szavai szerint az összes kulcsfontosságú kérdésről - beleértve Jeruzsálem és a palesztin menekültek ügyét is - egyszerre kell tárgyalni a rendezési folyamatban.

Nincs nyomás

Dick Cheney előzőleg izraeli vezetőkkel tárgyalt, és biztosította Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt: az Egyesült Államok sohasem fog nyomást gyakorolni Izraelre azért, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek veszélyeztethetik a biztonságát.

Benjámin Netanjahu izraeli ellenzéki vezető közölte az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélése után, hogy az iráni fenyegetés kérdését vitatták meg. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy véget kell vetni ennek a fenyegetésnek, még mielőtt Irán felfegyverzi magát nukleáris eszközökkel.

George Bush amerikai elnök és kormánya azt reméli, hogy közvetítésével megszülethet a békeegyezség Izrael és a palesztinok között, még mielőtt Bush (2009 januárjában) távozik hivatalából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×