INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A válság miatt nehéz lesz megszüntetni a költségvetési hiányt

Infostart / InfoRádió
A hamburgi Világgazdasági Kutatóintézet szerint a tőzsdeválság visszaveti Németország konjunktúráját, és ezért az idei előrejelzéseket lefelé kell kerekíteni. Berlini kormánykörök pedig attól tartanak, hogy az államadósság teljes leépítése is kétségessé válik.

Az év elején a kormány és csaknem valamennyi kutatóintézet még abból indult ki, hogy Németország gazdasági fejlődésének üteme idén legalább 1, 7 százalék lesz. A hamburgi Világgazdaság Kutatóintézet most közétett jelentése azonban legfeljebb 1,5 százalékos fellendülést tart reálisnak.

A tanulmány szerint a tőzsdeválság elhúzódása, a dollár árfolyamgyengesége, valamint a kőolaj árának emelkedése visszaveti a németországi konjunktúrát. Mindez kihat majd a kormány azon törekvésére is, hogy végleg leépítse az államadósságot.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter azt ígérte, hogy miután eleget tettek az euró bevezetésekor vállalt költségvetési kötelezettségeknek, 2011-re teljes mértékben törlesztik az államadósságot.

Most azonban egyre több jel utal arra, hogy a tőzsdeválság elhúzódása nem teszi lehetővé az államháztartás kiegyensúlyozását, és ezzel a kancellár is arra kényszerül, hogy feladja egyik legfontosabb célkitűzését, ugyanis hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy záros határidőn belül megszünteti a költségvetési hiányt.

Hanganyag: Vincze András


A címlapról ajánljuk