eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Véget érhet az adóparadicsomok aranykora

A berlini kormány minden eszközt megpróbál megragadni az úgynevezett adóparadicsomok felszámolására. A monacói herceggel folytatott megbeszélésén a kancellár erre a témára helyezte a fő hangsúlyt. Közben a pénzügyminiszter újabb fenyegető hangú nyilatkozatot tett Liechentsteinnel kapcsolatban.

Albert monacói herceg ígéretet tett Merkel kancellárnak, hogy a Földközi-tenger melléki törpeállam bankjai nem fognak menedéket nyújtani a külföldi adócsalók számára.

Albert fogadkozásának némi pikantériát kölcsönöz az Európai Gazdasági és Fejlesztési Szervezet nemrég közétett felmérése, amely szerint Monaco - Andorrához és Liechtensteinhez hasonlóan - elzárkózik az adócsalások elleni együttes európai fellépés elől.

A közös küzdelem jobb összehangolását szorgalmazza a német pénzügyminiszter is. Mint Steinbrück egy sajtónyilatkozatban kifejtette, ez a kérdés lesz az uniós országok pénz- ügyminisztereinek jövő héten esedékes találkozóján a fő téma.

Utalt arra is: azt szeretné elérni, hogy az EU olyan nyomást fejtsen ki Liechtensteinre, hogy az alpesi ország is alkalmazkodjék az uniós adózási rendszerhez. Amennyiben erre nincs lehetőség, a berlini kormány egyedül fog fellépni, és forrásadóval sújtja az összes Liechtensteinbe történő átutalást, valamint kötelezi a német bankokat arra, hogy minden ilyen átutalásról haladéktalanul tájékoztassák az adóhivatalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×