eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tragikus túszdráma: "ez élet és halál kérdése"

Egyre nagyobb a nemzetközi aggodalom a hat éve elrabolt kolumbiai politikus, Ingrid Betancourt egészségi állapota miatt. A helyi lázadók által fogva tartott, francia származású asszony gyakorlatilag haldoklik - állítja négy, a napokban elengedett képviselő. Nicolas Sarkozy francia elnök közölte: ha ez a lázadók feltétele, személyesen megy el Ingrid Betancourtért.

Aggasztó hírek láttak napvilágot a 2002 februárjában elrabolt kolumbiai politikus, Ingrid Betancourt egészségi állapotáról. A francia útlevéllel is rendelkező asszonyt lázadó kolumbiai fegyveresek tartják fogva több száz társával együtt.

A napokban a Farc-gerillák Hugo Chavez venezuelai elnök közbenjárására szabadon engedtek négy kongresszusi képviselőt, akik arra is szakítottak időt, hogy beszámoljanak sorstársuk hanyatló egészségi állapotáról.

A végét járja

"Sajog a lelkem érte, nagyon rossz állapotban van, nagyon, nagyon beteg. Fizikailag és morálisan is a végét járja. Ingridet nagyon rossz körülmények között tartják, rajta töltik ki a dühüket, embertelen körülmények között, láncon tartják" - mondta egyikük, Luis Eladio Perez.

"Arra kérem, elnök úr, azonnal kezdjen harcolni Ingrid Betancourt szabadon bocsátásáért, nagyon beteg, elnök úr, nagyon beteg. Hepatitis B-je van és a végét járja" - fordult egy másik most szabadult túsz, Gloria Polanco Hugo Chavez venezuelai államfőhöz.

Rendkívül aggasztó helyzet

A fogva tartott politikus lánya a francia RTL rádiónak nyilatkozva kifejezte abbéli reményét, hogy a lehető leghamarabb sikerül megegyezésre jutni. "Rendkívül aggasztó a helyzet, az időnk lejárt. Anyu él, de nem tudom, még meddig, azt viszont tudom, hogy a lehető leghamarabb ki kell hoznunk onnan" - mondta Melanie Delloye.

"Ha valóban életveszélyes fizikai állapotban lévő túszaik vannak, amilyen anyu is, nem lenne szabad az életüket a végsőkig kockára tenni" - tette hozzá a gerilláknak címezve a politikus lánya.

Élet és halál kérdése

Közben csatlakozott az Ingrid Betancourt életéért könyörgőkhöz a francia elnök is. Nicolas Sarkozy közölte: ha kell, maga megy el az asszonyért. "Ez élet és halál kérdése. Nem hagyhatják, hogy meghaljon" - jelentette ki.

A lázadók korábban kijelentették, addig nem engednek szabadon további túszokat, amíg a kolumbiai kormány létre nem hoz egy demilitarizált övezetet, ahol nyugodtan lefolytathatják a tárgyalásokat. A gerillák azt szeretnék elérni, hogy a kabinet engedje szabadon néhány vezetőjüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×