eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kitörhet a béke Kenyában

Kenyában megszületett a megállapodás a kormány és az ellenzék között a hatalommegosztásról; az egyezség véget vethet az afrikai országban a tavaly év végi választások után kitört belpolitikai válságnak.

Mwai Kibaki kenyai elnök és Raila Odinga ellenzéki vezér látta el kézjegyével a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár közvetítésével tető alá hozott megállapodást.

Az egyezség értelmében koalíciós kormány alakul, és létrehozzák a miniszterelnöki posztot. Utóbbi az ellenzék egyik fontos követelése volt.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen széles lesz a kormányfő hatásköre, és az sem ismeretes, hány miniszteri posztot kap az ellenzék a koalíciós kormányban.

Kenyában a december 27-i választás elsietett eredményhirdetése után feldühödött csoportok támadtak Kibaki kivételezettnek tartott kikuju törzsének tagjaira. Rövidesen azonban következett a kikujuk bosszúja a lao és más törzsek ellen.

Az utakon fegyveresek szedték el az emberek személyi igazolványát, hogy kiderítsék, milyen törzshöz tartoznak. Az erőszak eredménye az, hogy a korábban stabil országnak tartott Kenyában polarizálódott a társadalom.

A politikai erők most megállapodtak egy Igazságügyi és Megbékélési Bizottság létrehozásában is. A dokumentum szerint a politikusoknak meg kell vizsgálniuk az etnikai alapú kivételezés, a korrupció és a szegénység miatt kialakult sérelmeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×