eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kínos helyzetben Obama - korrupciós perben forog a neve

Korrupció és csalás gyanúja árnyékolja be Barack Obama kampányát. Nincs ugyanis kizárva, hogy közvetve köze van chicagói házvásárlásának ahhoz a pénzhez, amelyet egy brit-iraki milliárdos adott kölcsön az egyik régi munkatársának, aki korrupció vádjával áll bíróság előtt.

Nadhmi Auchi az egyik leggazdagabb brit, akit azonban Franciaországban korrupció miatt elítéltek. Auchi 2005. május 23-án adott kölcsönt Antoin "Tony" Rezkónak, aki Obama kampánya számára gyűjtött pénzt. A kölcsön, amelyet egy panamai cégen keresztül adott, 3,5 millió dollár volt - állítja Auchi.

Három héttel később Obama házat vett Chicagóban, Rezko felesége pedig a szomszédos telek tulajdonosa lett - mindketten ugyanazon a napon jutottak új tulajdonukhoz, amelyet ugyanattól is vásároltak meg.

Rezko asszony telke azóta is üresen áll - a földdarab kizárólag Obamáék birtokán keresztül közelíthető meg. A demokrata párt elnökjelölti versenyében vezető politikus azt állítja, soha nem használta Rezko asszony telkét, azt azonban elismeri, hogy ő fizette a kertészt, aki a szomszédban is nyírja a füvet.

Hét hónappal később viszont már ő volt a szomszéd telek büszke tulajdonosa is, mert megvásárolta azt Rezkóéktól. A férfi ellen akkor már eljárás folyt.

Azt Obama is elismeri, hogy a "ostoba hiba" volt az adásvétel. Ennél azonban komolyabb kérdéseket vet fel az ügy.

Az asszony hallgat

Nem tudni például, honnan vette a pénzt a telekre Rezko asszony, aki egy évvel később eskü alatt vallotta, hogy évi 37 ezer dollárt keres, a vagyona pedig mindössze 35 ezer dollár - a telekért viszont 125 ezret fizetett, és felvett rá 500 ezer dolláros jelzáloghitelt is.

Tony Rezko tárgyalása március 3-án kezdődik Chicagóban; a férfit korrupcióval vádolják.

A kérdésre, hogy a férjétől kapott pénzből vette-e meg az Obamáékkal szomszédos telket, Rezko asszony nem hajlandó válaszolni. Auchi az ügyvédje szerint nem tud az ügyről semmit.

Rezko és Auchi kapcsolata mindenesetre komoly fejfájást okoz az elnökjelöltségért küzdő Obamának, aki az 1990-es évek közepe óta dolgozik együtt "pénzfelhajtójával"; akkor indult először az illinoisi szenátori posztért.

Miért kapta meg olcsóbban a házat?

A telekügy ugyanis felveti a kérdést, nem részben Rezko finanszírozta-e Obamáék házvásárlását? A szenátor ugyanis 300 ezer dollárral olcsóbban kapta meg az ingatlant - talán azért, mert a tulajdonos ezt beszámította a Rezkóéknak eladott telek árába?

Még nagyobb gondot okoz Obama számára, hogy egykori segítője perében valószínűleg el fog hangozni a neve, az ügyészi beadvány szerint ugyanis "egy politikai jelölt" - akit Chicago Sun-Times a szenátorral azonosított - tízezer dolláros kampánytámogatáshoz jutott abból a 250 ezer dollárból, amelyet Rezko kapott jutalékként.

Ráadásul a szenátor kénytelen volt elismerni, hogy egy ízben levélben kérte a város ingatlanbizottságát: támogassák anyagilag az idősek számára készülő apartmanház tervét, amelyet Rezko építtet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×