eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Hillary Clinton gödörbe került, amely egyre mélyül alatta"

Az amerikai elemzők többsége egyre halványabbnak tartja Hillary Clinton esélyét arra, hogy győztesként kerüljön ki a demokrata előválasztási folyamatból. A korábbi first lady nehéz helyzetét jelzi, hogy a republikánusoknál befutó John McCain már a másik demokrata jelölt, Barack Obama ellen kampányol.

Noha számítani lehetett a kudarcra, a wisconsini és a hawaii vereség tovább gyengítette Hillary Clinton pozícióit. Ami ennél is aggasztóbb számára, hogy a legújabb felmérések szerint Barack Obama 14 ponttal népszerűbb nála.

Hillary Clinton utolsó reménye a március 4-i előválasztási forduló: az összesen 369 delegáltat adó Texasban és Ohióban szeretné visszaszerezni elsőségét. Texasban jelentős a spanyol ajkú szavazóbázis aránya, amely meggyőzésére nem sajnálta az időt és a pénzt.

A felmérések szerint Texasban fej-fej mellett halad a két jelölt, míg Ohióban 9 százalékkal népszerűbb Hillary Clinton, aki azonban így sem lehet nyugodt, mert kedden az egyik legnagyobb, befolyásos helyi szakszervezet ellenfele mellé állt.

A párharc kilátásairól Merle Black, az Emory Egyetem politikatudományi professzora azt mondta: Hillary Clinton gödörbe került, amely egyre mélyül alatta. Barack Obama már nem is annyira vele, mint a republikánus ellenféllel, John McCainnel foglalkozik.

A jelölt férje, Bill Clinton is úgy véli, hogy a március 4-i előválasztási fordulókban eldől felesége politikai sorsa. A volt amerikai elnök szerdán egy texasi kampánygyűlésen kijelentette: a március 4-i texasi és ohiói forduló lesz Hillary Clinton utolsó esélye.

A felmérések szerint egyébként jelenleg Barack Obama 7 százalékkal legyőzné John McCaint, Hillary Clinton azonban 12 ponttal kikapna a republikánus jelölttől.

Nem véletlen, hogy John McCain már Barack Obamát támadta, kijelentve: minden erejével harcol azért, hogy ne csapja be Amerikát a változás jól hangzó, de üres ígérete. A változás a demokrata politikus legtöbbet használt szlogenje.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×