eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Barack Obama már 14 ponttal vezet Hillary Clinton előtt

Tetemes, 14 pontos előnyre tett szert a Demokrata Párt színeiben elnökjelöltségre pályázó Barack Obama vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben. Alig több mint egy hónapja még a volt first lady vezetett.

A Zogby cég legfrissebb felmérésének eredménye szerint a változás jelszavával kampányoló, a fiatalok tömegeit magával ragadó afro-amerikai szenátor országosan 52 százalékos támogatottságot élvez, míg a tapasztalatát, határozottságát hangoztató New York-i szenátor asszony 38 százalékon áll.

"Egyértelműen Obama van nyerő szériában, ezt mutatják az országos adatok" - állapította meg a közvélemény-kutató céget alapító John Zogby. Az illinois-i szenátor a keddi - Wisconsinban és Hawaiin aratott - győzelmekkel megnyerte a tíz legutóbbi előválasztási fordulót.

A Zogby felmérése szerint Obama nemcsak a demokrata, hanem a független szavazók között is vezet. A 65 év felettiek kivételével minden korcsoportban, valamint az évi 25 ezer dollárnál kisebb jövedelmű választók körében is népszerűbb.

Obama előnyét mutatják az adatok a fehér lakosság, különösen a fehér férfiak között. Clinton egyedül a fehér nőknél élvez hasonló támogatottságot, mint riválisa. Obama vonzza a feketék négyötödét, Hillary mögé áll viszont a spanyol ajkú szavazók kétharmada.

Clinton a március 4-i előválasztási fordulókban reménykedik: az összesen 369 delegáltat adó Texasban és Ohióban szeretné visszaszerezni elsőségét. Texasban jelentős a spanyol ajkú szavazóbázis aránya.

"Nem másíthatják meg a nép döntését"

A kiélezett küzdelem alakulását elemezve a The New York Times és a CNN hírtelevízió is arra a következtetésre jutott, hogy az előválasztási időszakban már egyik demokrata aspiráns sem lesz képes összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 2025 küldöttet. Obamának jelenleg 1355, Clintonnak 1261 delegáltja van.

Így minden figyelem a pártelit küldötteire, az úgynevezett szuperdelegáltakra irányul, akik a nyári jelöltállító pártkonvención szavazók egyötödét fogják kitenni. Õk elvben bármikor eldönthetik, kit támogatnak, ám a várakozások szerint, ha valamelyik aspiráns tetemes előnyre tesz szert az államokban, akkor a szuperdelegátusok "nem másíthatják meg" a nép döntését.

Tehát ha Obama folytatja jelenlegi győzelmi sorozatát, Clinton elbúcsúzhat a jelöltségtől.

Obama verné McCaint is

A Zogby adatai szerint, ha ma rendeznék meg az elnökválasztást, akkor Obama 47-40 arányban legyőzné a republikánus jelöltség várományosát, John McCain arizonai szenátort. Obama minden korosztályban vezet, kivéve a 70 év felettieket, és minden régióban, kivéve a déli államokat.

John Zogby, a cég tulajdonosa szerint "ma úgy tűnik, hogy Obama erősebb elnökválasztási koalíciót tudna kovácsolni, mint Clinton". Egy Clinton-McCain párharc esetén viszont a vietnami veterán lenne a győztes, 50-38 arányban.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×