eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Medvegyev liberális programot hirdetett meg, de mi lesz belőle?

A szabadság, magántulajdon és a független bíróságok lennének elnöksége fő oszlopai - mondta Dmitrij Medvegyev, Oroszország minden valószínűség szerint következő elnöke. A kijelentések azért is meglepőek, mert Medvegyevet az ellenfelei által tekintélyelvűséggel vádolt Vlagyimir Putyin gyakorlatilag utódjául jelölte ki. Medvegyev hozzá képest békülékenyebb hangnemben beszél például az Egyesült Államokkal való viszonyról is.

Dmitrij Medvegyev jelenleg csak miniszerelnökhelyettes, de két hét múlva már neki tartozhat felelősségel az egész orosz kormány.

A politikus egy szibériai gazdasági fórumon nem sokkal az elnökválasztás előtt hirdette meg programját, amelyet első ránézésre akár liberálisnak is lehet nevezni.

Vágyak és valóság

Az egyik kulcselem például az adóreform és az ÁFA csökkentése. Dmitrij Medvegyev csak politikai frázisokat puffogtatott, amikor azt mondta: úgy kell átalakítani az adórendszert, hogy az államnak legyen elég pénze a társadalmi intézmények fenntartására, de közben nem szabad, hogy külföldre kényszerítsék a vállalkozásokat.

Arról is beszélt azonban, hogy a társadalomnak az egyén, a gazdaság és a sajtó szabadságára kell épülnie és hogy meg kell erősíteni a bíróságok önállóságát.

Az egykori Jukosz-vezér, Mihail Hodorkovszkij elleni per Putyin elnök ellenzéke szerint a szelektív és elfogult igazságszolgáltatás példája volt. Ezeket a szavait az egyik vezető tévéhíradó, a Vesztyi nem is játszotta be, csak röviden összefoglalta.

Kérdés, hogy mennyire fogja fel majd szavait az orosz közvélemény a leköszönő elnöknek címzett bírálatként, és hogy mit valósíthat meg Dmitrij Medvegyev ígéreteiből, ha a nagy tekintéllyel bíró Putyin továbbra is fenntartja befolyását az orosz politikára.

Eddig Amerikát sem bírálta

A szociális kérdésekkel szívesebben foglalkozó elnökjelölt, mentorához képest békülékenyebb hangnemben beszélt az Egyesült Államokról is.

Míg Vlagyimir Putyin a külvilág felé címzett kemény megjegyzésekkel nyerte el a hazafias érzelmű lakosság szimpátiáját, addig Medvegyev azt jegyezte meg: Oroszországot és Amerikát közös értékek kötik össze, és nincs más út számukra, mint az együttműködés. A rakétapajzs és Koszovó említését pedig elkerülte.

Az állami cégeket is irányítsák profik

Medvegyev szólt a magántulajdon védelméről is - akár ezt is merész kijelentésnek lehet venni, mivel Vlagyimir Putyin etatista programja a kiemelt fontosságú iparágak újraállamosítására épült.

Az általa támogatott jelölt szerint azonban "a magántulajdon védelme, a kormány politikájának egyik sarokköve kell, hogy legyen. Ma a kormány nem tesz eleget a tulajdonosok védelméért - mondta.

Dmitrij Medvegyev emellett utalt rá: az a célja, hogy ne politikai kinevezettek, hanem profi menedzserek irányítsák a nagy állami cégeket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×