eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ismét Václac Klaus a cseh köztársasági elnök

A harmadik forduló sikeres volt, így újabb öt évig az eddigi köztársasági elnök, Václav Klaus marad a cseh államfő. Az első két fordulóban a két jelölt közül egyik sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot a parlamentben.

Sem az első, sem a második fordulóban nem sikerült köztársasági elnököt választani Csehországban, miután a két jelölt - Václav Klaus és Jan Svejnar - közül egyik sem kapta meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget a parlament két házában.

Václav Klaus a szenátusban, míg Jan Svejnar a képviselőházban győzött, és így mindketten továbbjutottak a harmadik fordulóba.

A harmadik fordulóban már közösen szavazott a két ház. Ekkor már Václav Klaus megszerezte a képviselők és a szenátorok szavazatainak többségét.

A politikus mind a három fordulóban egyaránt 141 szavazatot kapott, ami a két ház végső közös szavazásánál éppen elegendő volt a győzelemhez.

A jelenlegi államfőt saját pártján, a polgári demokratákon kívül a kereszténydemokraták egy része, néhány független szenátor és a szociáldemokrata pártból kivált három képviselő támogatta.

"A politikában természetes a megosztottság, de káros lenne, ha ez a társadalomban is megjelenne. Biztosíthatok mindenkit: én a Cseh Köztársaság minden állampolgárának az elnöke leszek" - hangsúlyozta megválasztása után elmondott rövid felszólalásában Václav Klaus.

Az államfőválasztás nyílt szavazással történt, miután a Polgári Demokratikus Párt, amely egyedül maradt a titkos szavazás támogatásával, bejelentette, hogy egyetért a többség véleményével.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×