eur:
389.52
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszter, aki egyszerre két tárcát irányít

Németországban is gyakori eset, hogy egy tárcavezetőt a kancellár, vagy tartományi szinten a kormányfő más minisztérium vezetésével bízza meg. A keresztényszociális unió helyettes elnöke, Horst Seehofer például korábban egészségügyi miniszter volt, Angela Merkel kancellár kormányában pedig a mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi tárca birtokosa.

Horst Seehofer nem áll egyedül, ugyanis igencsak hosszú azon politikusok sora, akik pályafutásuk alatt különböző minisztériumok élén álltak. Frank Walter Steinmeier például Gerhard Schröder kancellár hivatalát vezette, majd a kormányváltás után külügyminiszter lett.

Angela Merkel kancellár kormányának pénzügyminisztere, Peer Steinbrück egy időben Észak-Rajna Vesztfáliában volt gazdasági miniszter, majd egy másik tartományban, Schleswig Holsteinben volt ugyanennek a tárcának a birtokosa.

Franz Josef Jung védelmi miniszter korábban szűkebb pátriájában, Hessenben az európai ügyekért felelös posztot töltötte be.

Wolfgang Tiefensee egyszerre két minisztériumot is vezet: egyfelől ő a közlekedési és építésügyi tárca birtokosa, másfelől ő felelős a keleti tartományok fellendítéséért.

Azonban nemcsak országos szinten találunk változó feladatkörben tevékenykedö politikusokat, hanem tartományi szinten is. A
bajor kormányban Emilia Müller előbb az egészségügyi minisztériumot vezette, majd hosszabb időn át az európai ügyekért volt felelős, jelenleg pedig a gazdasági kérdések irányítása a feladata.

A tisztségváltás azonban nem okoz különösebb megütközést, mert köztudott, hogy a szakterületek irányítása nem annyira a minisztertől, hanem az érintett területet általában kiválóan ismerő államtitkároktól függ.

A tárca birtokosának a politika színpadán kell érvényesítenie a rábízott ágazat érdekeinek védelmét. Szakirányú felszólalásaikat is a kérdésben illetékes minisztériumi munkatársak írják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×