eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Csírájában elfojtanák" az ex-kormányfő kampányát

Az interneten indítottak kampányt Tony Blair volt brit miniszterelnök EU-elnökségre történő jelölése ellen azok, akik ellenzik ennek még a gondolatát is. A www.stopblair.eu oldalon szereplő listát csütörtökig háromezren írták alá, azaz kedd óta megkétszereződött a számuk, noha a lisszaboni szerződésben előírt elnöki poszt betöltéséről csak az év végén döntenek a tagállamok - feltéve, hogy addig valamennyi tagállam elfogadja a korábban megbukott EU-alkotmány helyébe lépő szabályozást.

A kezdeményezés célja "csírájában megakadályozni", hogy Blair kampánya kibontakozhasson. Az EU elnöke a lisszaboni szerződés értelmében két és fél éven át töltené be ezt a tisztséget, míg jelenleg az állam- és kormányfőket magában foglaló Európai Tanács elnöki posztját félévenként egymást váltva töltik be az Unió tagállamainak vezetői.

A www.stopblair.eu honlap egyik kezdeményezője, Jerome Guillet magát ugyan politikailag "inkább baloldalinak" tartja, de véleménye szerint a volt munkáspárti brit miniszterelnök jelöltsége "ellentétes lenne az európai értékekkel".

Guillet és társai, akik korábban a European Tribune című blogot szerkesztették, azt róják fel Blairnek, hogy ő volt az, aki "a nemzetközi jog megsértésével" belevitte országát az iraki háborúba, amelyet "az európai polgárok nagy többsége ellenez". Ugyancsak kifogásolják, hogy Tony Blair ellenállása következtében a lisszaboni szerződés által kötelezővé tett emberjogi charta nem vonatkozik Nagy-Britanniára, továbbá a volt kormányfő azt is elérte, hogy Nagy-Britannia sem az eurózónába, sem a belső határoktól mentes schengeni övezetbe ne lépjen be.

Tony Blair egyike a potenciális EU-elnökjelölteknek, támogatói között van többek között Nicolas Sarkozy francia államfő - viszont a francia kormánynak az európai ügyekkel foglalkozó minisztere, Jean-Pierre Jouyet hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Blairnek "nem megfelelő a profilja" ehhez a feladathoz. További esélyes a posztra Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök.

A www.stopblair.eu honlap kezdeményezői egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni Blair jelöltsége ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×