eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Magyarországgal szövetkezne Németország Brüsszel ellen

Erősen elhidegült a német kancellár és az Európai Unió bizottságának elnöke közötti kapcsolat a széndioxid-kibocsátás korlátozását célzó brüsszeli terv miatt. Berlinben ugyanis a német autóipar elleni lépésnek minősítik a környezetvédelmi intézkedést. Az ügynek különös pikantériát kölcsönöz, hogy a témát éppen a kancellár szorgalmazta.

Angela Merkel elfogadhatatlannak nevezte a gépkocsik széndioxid-kibocsátásának korlátozásáról hozott uniós intézkedést. Berlinben a környezetvédelmi miniszter pedig már nyíltan kereskedelmi háborúról beszélt a nagyobb teljesítményű német és a külföldi - olasz, francia vagy spanyol -kisautók között.

A terv brüsszeli közzétételétől az EU ipari biztosa, a német Günter Verheugen tüntetőleg távol maradt. Így aligha volt meglepő, hogy a schengeni szerződés kibővítésének múlt heti megünneplésekor a zittaui német-lengyel határátkelőhelyen nemcsak a hideg tél miatt uralkodott fagyos légkör Angela Merkel és José Manuel Barroso között.

Diplomáciai források szerint a kancellár azt várta volna az EU-bizottság elnökétől, hogy a környezetvédelmi terv kidolgozásakor jobban figyelembe veszi Berlin érdekeit, ugyanis a német ipar egyik húzóága az autógyártás, ezen belül pedig a nagyteljesítményű, következésképpen több széndioxidot kibocsátó gépkocsik előállítása.

Barroso azzal védekezik, hogy már így is jelentősen tompította az EU környezetvédelmi biztosának követeléseit. Berlinben nem titkolják, hogy a terv a jelenlegi formájában történő elfogadásának megakadályozására szövetkezni fognak azokkal az új uniós tagállamokkal, így Magyarországgal is, amelyek beszállítóként fontos gazdasági kapcsolatban állnak a német autóiparral.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×