eur:
386.93
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Fellélegezhetnek a beázó ENSZ-dolgozók

Végre döntés született arról, hol helyezik el az ENSZ New York-i székházának felújítása alatt a nemzetközi szervezet dolgozóit, így a jelek szerint ezúttal már semmi nem állhat a tíz éve késő renoválás útjába.

Az ENSZ mintegy 2.600 alkalmazottját az öt évig tartó, 1, 876 milliárd dollárba (mintegy 330 milliárd forint) kerülő felújítás alatt Manhattanben helyezik el.

Noha a szervezet 55 évvel ezelőtt épült székháza kívülről továbbra is mutatós, a második világháború utáni modernizmus egyik ikonikus épülete, belül sokkal rosszabb a helyzet: azbesztszigetelés, ólomtartalmú festés, elavult víz- és elektromos vezetékek, az automata tűzoltórendszer hiánya, beázó tető, áramkimaradások.

A problémák olyan súlyosak, hogy októberben New York polgármestere, Michael Bloomberg kijelentette: ha nem fejlesztik a tűzbiztonságot füstjelzők, automata tűzoltórendszer és vészkijáratjelek felszerelésével, akkor megtiltja a város diákjainak az épület felkeresését, és riadóztatja a közvéleményt.

A karbantartást nehezíti, hogy a székház felszerelésében résztvevő vállalatok közül sok már megszűnt, így az ENSZ-nek saját magának kell gondoskodnia az alkatrészekről, amelyeknek eredeti darabjai sokszor már ipartörténeti múzeumokban kaptak helyet.

Az ENSZ Közgyűlés elé kerülő renoválási terv egy évtizeden belül már a harmadik, először New York állam emelt vétót a tervezet ellen, tavaly pedig az ENSZ-bürokráciával történő hadakozásba belefáradt építész mondott le.

Az új tervet a 62 éves Michael Adlerstein jegyzi, aki korábban részt vett egyebek mellett a Szabadság szobor és a Tadzs Mahal állagmegóvási munkáiban is. A szakember bizakodó, mint mondja, eddigi tárgyalásain mindenhol támogatást kapott a terveihez.

Az épület külseje nem változik meg, a belső rendszereket azonban alapvetően megújítják, így a szerkezet jobban ellenáll majd egy esetleges bombatámadásnak, az energiafogyasztás pedig mintegy 40 százalékkal csökken, köszönhető az automata villanykapcsolóknak és a beépített napelemeknek.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×