eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Prága a Gyurcsány-kormánytól kapot ihletet

Az orvosi kivizsgálásért és a recept minden tételéért 30, egynapi kórházi tartózkodásért 60, míg az éjjeli és az ünnepi ügyelet igénybevételéért 90 koronát kell fizetni januártól Csehországban - jelentette be Tomás Julínek egészségügyi miniszter. Egy korona jelenleg 9,6 forintot ér.

Az illetékek évi összegének felső határát 5.000 koronában állapította meg a tárca.

Az illetékekkel kapcsolatos összes tudnivalót a tárca egy könyvecskében foglalta össze, amely megtalálható lesz az orvosi rendelőkben.

"A kiadvány részletesen tartalmazza, hogy miért kell fizetni, és azt is, mire van joga a pácienseknek fizetség nélkül" - szögezte le a miniszter.

Továbbra is ingyenes marad a recept felírása kivizsgálás nélkül. Julínek megjegyezte: a tárca hasonló kiadványt készített az orvosok, a biztosítók és a további érintettek számára is, hogy mindenki pontosan tájékozódhasson a változásokról.

Az illetékek bevezetésével a minisztérium javítani szeretné az orvosok és pácienseik viszonyát, mégpedig abban az értelemben, hogy az orvosok tekintsék ügyfeleiknek az embereket - mondta Tomás Cikrt, a tárca szóvivője.

Egyben csökkenteni szeretnék az orvosi látogatások számát. A csehek évente 15-16 alkalommal mennek orvoshoz, ami a duplája a nyugat-európai átlagnak.

"Számításaink szerint mintegy 10 százalékkal csökkenhet az orvosi látogatások száma" - mondta külföldi tapasztalatokra hivatkozva a miniszter.

A hatályos törvény szerint az illetékek fizetése és beszedése kötelező. A mulasztásért akár 50 ezer koronás büntetést is kaphat az érintett orvos vagy intézmény.

"Mindezek ellenére senkit sem fogunk kényszeríteni. A biztosítók csak azokat az orvosokat kívánják büntetni, akik teljes mértékben és tudatosan bojkottálnák az intézkedést" - fejtette ki Cikrt.

A cseh orvosok jelentős része ugyanis ellenzi az illeték bevezetését.

Bár a befizetett pénz a hatályos szabályozás szerint az orvosoknál marad, a többség attól fél, hogy a miniszteri nyilatkozatokkal ellentétben az illetékek fizetésének a bevezetése következtében megromlik a viszonyuk a páciensekkel.

"Nem tudom, hogyan fogok pénzt kérni például a gyerekektől, vagy hogyan kényszerítem az illeték megfizetésére azokat, akik nem akarnak majd fizetni" - fejtette ki egy orvos.

Felmérések szerint a lakosság többsége ugyan elutasította az illetékek bevezetését, de eddig semmiféle tiltakozó akcióra nem került sor sem az orvosok, sem a páciensek részéről.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×