INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Teleki: Washington a Fidesz felé nyit

InfoRádió / MTI
Az amerikai kormány a magyarországi ellenzékkel való kapcsolatainak erősítésére törekszik az orosz hatalmi befolyás növekedésével kapcsolatos aggodalmak miatt - mondta washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva Max Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke.

"Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy erősítse kapcsolatait a magyarországi ellenzékkel" - jelentette ki az amerikai magyarok legnagyobb szervezetének elnöke, aki Orbán Viktor Fidesz-elnök egyhetes amerikai látogatása után kereste meg az MTI-t.

A Bush-adminisztráció aggódik amiatt, hogy Oroszország politikai és gazdasági térnyerése tapasztalható Magyarországon és Közép-Európában - hangsúlyozta Max Teleki.

"Magyarország nem híd Kelet és Nyugat között. Magyarország a Nyugat része, a NATO és az EU tagja, nem Ukrajna vagy Fehéroroszország" - idézett egy nevének elhallgatását kérő kormányzati forrást a HAC elnöke, aki szerint Washington nem kívánja nyilvánosságra hozni "álláspontját".

Az Amerikai Magyar Koalíció helyi magyar szervezeteket tömörítő, nonprofit alapon működő ernyőszervezet, az amerikai magyar közösség legbefolyásosabb érdekképviseleti csoportja.

"Putyin soha nem lesz a modern Európa része. Csak a magas olajárnak köszönhetően képes növelni hatalmát, és ez a mi hibánk" - fejtette ki egy forrás az amerikai adminisztrációból Teleki szerint.

A forrás hozzátette: az orosz elnök akkor is tenne ilyen irányú erőfeszítéseket, ha az olaj ára csak 55-65 dollár volna hordónként, "de így már megvan a pénze ahhoz, hogy helyreállítsa a régi KGB-kapcsolatokat és megfizesse a számára szükséges hűséget".

Max Teleki értesülése szerint a Fidesz valamilyen képviselője ezentúl 3-4 havonta el fog látogatni az Egyesült Államokba. Úgy tudja, Orbán Viktor 2008 késő tavaszán vagy őszén újra Amerikába utazik.

A Fidesz elnöke a héten egyebek között azt mondta, hogy "amerikai észjárásban az orosz befolyás újabb nyilvánvaló bizonyítéka, hogy egy KGB-hátterű embert akar kinevezni Magyarország biztonsági szolgálatai élére".

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Washingtonból szemlélve érthetetlen a magyar kormány Oroszország-politikája, az, hogy Budapest továbbra is a Nyugat és Kelet között hídszerepet szánja Magyarországnak, miközben az ország NATO- és EU-tag.

A címlapról ajánljuk