eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Öngyilkossági járvány tizedeli a veteránokat

Több amerikai veterán követ el öngyilkosságot, mint amennyi elesett Irakban - derült ki a nyilvánosságra hozott adatokból. 2005-ben 6256 veterán vetett véget önkezével az életének - vagyis átlagosan naponta 17-en.

A háborús veteránok kétszer nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot, mint az átlag amerikai - derült ki azokból az adatokból, amelyeket az ICasualties.org hozott nyilvánosságra.

Még súlyosabb a helyzet, ha a napi 17 halálesetet azzal hasonlítják össze, hány amerikai katona veszette életét Irakban az invázió 2003-as kezdete óta - ez a szám ugyanis 3863, vagyis napi átlagban 2,4.

A sokkoló statisztika alátámasztja azoknak a véleményét, akik szerint az Egyesült Államokban "mentális egészségügyi járvány" tombol, amelyet gyakran kapcsolnak össze a poszttraumás stresszel.

A fiatalok körében négyszeres az öngyilkosságok aránya


A CBS News szerint most próbálkoztak először azzal, hogy országos szinten felmérjék, mennyi veterán követett el öngyilkosságot. A statisztika összeállításához minden egyes államból megkérték az öngyilkossági adatokat 1995ig visszamenőleg.

Az Egyesült Államokban átlagosan 8,9 ember követ el öngyilkosságot 100 ezer emberből, a veteránoknál azonban ez az arány sokkal magasabb: 18,7 ember százezer főre. A fiatalok körében még megdöbbentőbb az arány: a 20-24 éves veteránok között százezer főből 22,9 lesz öngyilkos - négyszer annyi, mint az azonos, nem katonáskodó korosztályban.

Minden negyedik hajléktalan veterán

Az Egyesült Államokban 25 millió veterán él, közülük 1,6 millió szolgált Afganisztánban és Irakban. "Nem mindenki jön haza a háborúból sebesülten, de senki nem tér vissza olyanként, mint ahogy elment. Mindenki megváltozik" - hangsúlyozta Paul Rieckhoff, aki tengerészgyalogosként szolgált, hazatérése után pedig megalapította az "Iraki és Afganisztáni Veteránok Amerikáért" nevű szervezetet.

Készült egy másik tanulmány is a veteránokról, és ebből az derül ki, hogy közülük kerül ki minden negyedik amerikai hajléktalan - bár csupán a felnőtt népesség 11 százalékát teszik ki az egykori katonák. S bár a legtöbben a vietnami háború veteránjai, 1500 olyan egykori katonát is azonosítottak a hajléktalanok között, akik Irakban és Afganisztánban szolgáltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×