eur:
393.76
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Enyhülés a magyar-szlovák viszonyban? - külügyminiszteri találkozó pénteken

Pénteken a dél-szlovákiai Párkányban találkozik Göncz Kinga magyar és Ján Kubi¹ szlovák külügyminiszter. A tárgyalások mellett a külügyminiszterek megállapodást írnak alá két Ipoly-híd megépítéséről.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a magyar és a szlovák kormányfő tervezett találkozójáról is szó esik a két külügyminiszter pénteki megbeszélésén.

Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy a külügyiminiszteri találkozón négyszemközti megbeszélés is szerepel a programban, ennek során biztosan szó esik majd a tervezett kormányfői találkozórol is..

A külügyminiszterek memorandumot írnak alá két Ipoly-híd megépítéséről is. A két átkelő Szécsényt és a szlovákiai Petőházát, valamint Ráróspusztát és Ráróst köti majd össze.

A tervek szerint a külügyminiszterek tárgyalnak a schengeni térség kibővitéséről és más uniós témákról is. A tárcavezetők találkoznak a Magyar-Szlovák Baráti Társaság civil szervezet vezetőivel, valamint a Csemadok képviselőivel, és ellátogatnak a párkányi gimnáziumba is.

Szlovákia és Magyarország magasrangú képviselőinek ez lesz az első hivatalos megbeszékése azóta, hogy a szlovák-magyar viszony kiéleződött. A Benes-dekrétumok pozsonyi parlamenti megerősítése óta csak magánlátogatáson vettek részt magyar vezetők Szlovákiában: Sólyom László köztársasági elnök Révkomáromba, Szili Katalin házelnök Pozsonypüspökibe utazott.

A szlovák parlament szeptemberben határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat, amely többek között a kollektív bűnösség elvét is rögzíti. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül a szlovák törvényhozás valamennyi, kormánypárti és ellenzéki frakciója támogatta. Ezt követően érezhetően megromlott a szlovák-magyar viszony.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. A magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×