eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tusk véget akar vetni "jelenlegi formájában" Lengyelország iraki küldetésének

Donald Tusk, az október 21-i, lengyelországi parlamenti választásokon nyertes Polgári Platform (PO) miniszterelnök-jelöltje jelezte, hogy majdani kormánya 2008 folyamán véget vet "jelenlegi formájában" Lengyelország iraki küldetésének.

A Polska című lapnak adott nyilatkozatában említette ezt, de nem fejtette ki bővebben, mit jelent ez az elhatározás. Nyilatkozata a lengyel lap szerdai számában jelent meg.

Lengyelország jelenleg 900 katonával vesz részt Irakban az amerikai vezetésű nemzetközi erők kötelékében. A lengyel katonák elsősorban az iraki hadsereg katonáinak kiképzésében és az arab ország újjáépítésében működnek közre.

Egy október közepén elvégzett közvélemény-kutatás szerdán nyilvánosságra hozott eredménye szerint a lengyelek 81 százaléka ellenzi az ország katonáinak részvételét az iraki rendteremtésben.

Tusk nem adott egyértelmű választ a Polska munkatársának arra a kérdésére, hogy majdani kormánya támogatni fogja-e amerikai ellenrakéták lengyelországi telepítését. A jobbközép liberális párt kormányfőjelöltje fogadkozott, hogy Varsó továbbra is jó viszonyt fog ápolni Washingtonnal, de kijelentette, hogy a globális rakétavédelmi pajzs részeként telepítendő amerikai rakéták befogadásának kérdését még alaposan meg kell vizsgálni.

"A végleges döntés előtt tisztázni kell, hogy egy ilyen lépés növelné-e vagy inkább csökkentené Lengyelország biztonságát" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×