eur:
389.32
usd:
364.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy vagyont fizettek a megcsonkított kommunista hajfürtjéért

Száztizenkilencezer dollárért (20,8 millió forintért) cserélt gazdát Ernesto Che Guevara egykori kommunista forradalmár hajfürtje, amelyet akkor vágtak le a fejéről, amikor meggyilkolták.

A nyolc centiméter hosszú fürtöt Bill Butler, egy Houston közelében működő könyvesbolt tulajdonosa vásárolta meg. A vásárló közölte: a relikviát az üzletében állítja majd ki.

A dallasi aukció ellen tiltakozott a kommunista vezető özvegye és több támogatója. A Heritege Auction Galleries már rendezett hasonló árverést: eladták már Abraham Lincoln, Elvis Presley és Marilyn Monroe hajfürtjét.

Az áruba bocsátott hajfürt, illetve a forradalmár ujjlenyomatai egy korábbi CIA-ügynök birtokában voltak.

Itt az ideje, hogy a múltat magam mögött hagyjam, és ezeket a tárgyakat átadjam valaki másnak - mondta Gustavo Villoldo, aki részt vett a CIA és a kubai emigránsok sikertelenül végződött disznó-öböli akciójában is.

Bolíviában ölték meg

Ernesto Guevara de la Sernát, világszerte ismert nevén Che Guevarát negyven évvel ezelőtt, 1967. október 9.-én ölték meg Bolíviában.

"A legtöbben nem ismerik az igazi Che Guevarát" - állítja egy másik egykori CIA-ügynök, Felix Rodriguez, aki ott volt, amikor a forradalmárt elfogták.

"Che Guevara volt az, aki vérszomjáról írt, aki több ezer embert gyilkoltatott meg a bírósági tárgyalás esélyét sem adva meg nekik" - jelentette ki az egykori ügynök, aki szerint a CIA vezetői élve akarták elfogni a férfit, hogy később kihallgathassák, ám a bolíviai vezetők másként döntöttek.

Felix Rodrigueznek kellett közölnie Che Guevarával, hogy tárgyalás nélkül lövik agyon. "Che elfehéredett...majd azt mondta: 'Jobb így, harcolva kellett volna meghalnom'" - emlékezett vissza a volt ügynök.

Sokáig azt hitték, hogy Che Guevara - akinek mindkét kézfejét levágták - holttestét elégették, hamvait pedig szétszórták, az 1990-es évek közepén azonban néhány visszavonult bolíviai tiszt elmondta: eltemették a maradványokat.

Ezek után kutatók 1997-ben bejelentették, hogy Villagrande repülőtere mellett megtalálták a Commandante és bajtársai holttestét. Che Guevarát maga Fidel Castro búcsúztatta, majd ünnepélyes körülmények között örök nyugalomra helyezték a Santa Clara-i mauzóleumban.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×