eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Éhező milliókat menthet meg a mogyoróvaj

Alultáplált afrikai gyerekek milliói menekülhetnek meg az éhhaláltól, ha a kezdeményezés, amelynek keretében Malawiban a mogyoróvajhoz hasonló táplálékkiegészítőt osztanak az egész kontinensre kiterjed.

Amerikai kutatások kimutatták, hogy visszanyerte egészségét azoknak a súlyosan alultáplált gyerekeknek a 98 százaléka, akik egy speciális, a mogyoróvajhoz nagyon hasonló, kenhető táplálékkiegészítőt kaptak.

Az eredmények összecsengenek a segélyszervezetek által tapasztaltakkal, amelyek munkatársai éhínségek idején ugyancsak hasonló, magas tápértékű krémet, úgynevezett Plumpy Nut-ot is adtak a kicsiknek.

Malawiban kiosztják a keveréket azoknak az anyáknak is, akik alultáplált gyermekeiket képtelenek megfelelő módon etetni. A paszta mogyoróból, tejporból, növényi olajból, cukorból, vitaminokból és ásványi anyagokból áll.

A St. Louis-i Washington Egyetem gyermekgyógyász professzora, aki a malawi kutatásokat vezette, elmondta: a "mogyoróvaj-kúra" alkalmazásakor sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben javul a kicsik állapota, mint akkor, ha hagyományos kezelést alkalmaznak náluk. Azoknak, akik a megszokott, magas kalóriatartalmú ételeket kapták, csak 50 százaléka épült fel.

A mogyoróvaj-projekt keretében Malawiban évente 300 tonna ilyen pasztát állítanak elő, amelyet az ország tizenkét pontján osztanak ki a rászorulóknak. Kétezer gyerek kap ebből a táplálékkiegészítőből.

Malawi hagyományos étele a kukoricás zabkása, a nsima, amely nem túl tápláló eledel, a 12 milliós ország lakosságának nagy része azonban csak ezt tudja beszerezni.

Az energiaszegény étrend súlyos hatással van a gyerekekre, főleg a 6-18 hónapos kicsikre, hiszen a fejlődésben ez kritikus időszak.

A hiányos táplálkozás a malawi gyerekek 70 százalékát érinti,13 százalékuk meg is hal emiatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Tőzsdei stratégiaépítés kezdőknek - díjmentes, interaktív online előadás

Tőzsdei stratégiaépítés kezdőknek - díjmentes, interaktív online előadás

Sokan szeretnének a mostani tőzsdei árfolyammozgások idején is kiharapni egy nagy falatot az elérhető tőzsdei profit tortájából, de kevesen veszik a fáradságot, hogy kereskedési tervet készítsenek, legyen szó akár rövidebb vagy hosszabb távú befektetésről. Legtöbben össze-vissza, az őket érő impulzusok alapján, rendszer nélkül kereskednek. Részben ez az oka annak, hogy a legtöbb kereskedő veszteséges. Webináriumunkon megismered a stratégiaépítés témakörét és legfontosabb lépéseit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×