eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már a visszatérésén dolgozik az orosz elnök?

Meglepte az orosz közvéleményt Viktor Zubkov új miniszterelnök-jelölt, mivel nem zárta ki, hogy jövő tavasszal indul az államfői posztért. A kormányfőjelölt parlamenti támogatása borítékolható, Oroszország-szakértők pedig azt találgatják, mit jelezhet Viktor Zubkov feltűnése néhány hónappal a parlamenti és az elnökválasztások előtt?

"Ha valamit elérek miniszterelnökként, akkor nem zárom ki, hogy induljak az elnökségért" - fejtegette újságírók előtt Oroszország kijelölt miniszterelnöke, Viktor Zubkov.

Az orosz közvéleményt és az ottani politikai élet megfigyelőit szinte meg sem lepte az elnöki rendszerben túl sok hatalommal nem bíró elődje, Mihail Fradkov miniszterelnök lemondása, egészen pontosan menesztése.

Tizenöt év alatt kilenc kormányfő

Az utóbbi tizenöt évben már kilenc miniszterelnököt használt el az orosz politika, a polgárok hozzászoktak ahhoz, hogy a miniszterelnökök jönnek és mennek. Az sem volt meglepő, hogy ezek után az elnök egy általa már korábban ismert politikust jelölt.

Viktor Zubkov még Szentpétervárott dolgozott együtt Vlagyimir Putyinnal és az utóbbi időben a pénzmosás elleni harcot vezette. A kijelölt kormányfő csütörtöki találkozóján pedig az állami Duma frakcióival a korrupció elleni fellépés fontosságáról beszélt.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy kiválasztásával Vlagyimir Putyin ismét jelzést küldött a befolyásos pénzembereknek: vagy tartózkodjanak a politikától, vagy csak vele együttműködésben vállaljanak politikai szerepet.

Viktor Zubkov megnevezése után azonnal megindult a találgatás arról is, hogy milyen fontosabb tervei vannak Vlagyimir Putyinnak.

Megbízható ügyvezető, vagy kiszemelt utód?

Az egyik verzió szerint Viktor Zubkov mint megbízható ember azért kell, hogy biztosítsa a stabilitást a közelgő parlamenti, majd jövő tavasszal, az elnökválasztások idején. Így Vlagyimir Putyin utódja kiválasztására koncentrálhat. Ebben a forgatókönyvben tehát Viktor Zubkovnak a megbízható ügyvezető szerepe jutna.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor értésre adta, hogy márciusi távozása után is szeretné formálni az orosz politikát. Az orosz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy egymás után háromszor is elnök legyen, viszont egy ciklus kihagyása után ismét jelöltetheti magát.

Egyes elemzők szerint ezzel az elképzeléssel függ össze Viktor Zubkov mostani meglepő bejelentése: azaz, hogy még parlamenti megerősítése előtt azt mondta, akár az elnöki posztra is pályázhat.

Megfigyelők szerint nyilvánvaló, hogy ha ez történne, és megválasztanák, a 65 éves politikus csak egy ciklust töltene ki, utána pedig a hatalmas népszerűségnek örvendő Vlagyimir Putyin jó eséllyel próbálkozhatna a visszatéréssel.

Viktor Zubkov kinevezését szinte bizonyosan jóváhagyja az állami Duma. Bár a több mint 50 képviselővel rendelkező kommunisták közölték: ellene szavaznak, az elnököt támogató Egyesült Oroszország a maga 300 mandátumával könnyedén zöld utat adhat Viktor Zubkovnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×